Šarčević ima samo jedno pitanje: Previše slučajnosti baš u tom trenutku…

240

Digitalna matura je preko potrebna i zbog Kosova i Metohije, jer je po Rezoluciji 1244 Srbija tamo nadležna za obrazovanje, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, govoreći o prednostima novog sistema povodom skandala sa „provaljenim“ testom koji je ove nedelje potresao Srbiju.

Šarčević je za današnju Politiku rekao da je sadržinu testova za ovogodišnju malu maturu znalo šest osoba u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, s tim što je svako od njih znao samo deo testa da bi se sprečilo da jedna osoba zna celinu.

„Niko u Ministarstvu prosvete nije znao sadržinu testova, da bi oni onda bili dopremljeni u štampariju „Politike“ AD, gde je bio i video-nadzor i straža policije i BIA, i tu je napravljena čista diverzija“, kaže ministar.

Oglasio se Šarčević povodom protesta maturanata, evo šta kaže o umešanosti opozicije

Dodao je da može samo da se nagađa šta se dogodilo dok ne budu dobijene potpune informacije iz tužilaštva.

On, međutim, tvrdi da je u jednom trenutku stala štampa jer je nestalo struje. Tada je, navodno, uhapšeni radnik, kojeg policija sumnjiči da je uzeo test i slikao ga mobilnim telefonom, otišao u toalet.

„Ko je isključio struju?“, pita se ministar, podvlačeći da mu je sumnjivo što je bilo dovoljno vremena da radnik ode u toalet i slika test koji mu se baš u tom trenutku našao pri ruci, da je to previše slučajnosti pored toliko mera obezbeđenja i da iza tog čoveka stoji neka šira mreža osoba.

Šarčević je rekao da su osobe koje kritikuju loš model mature upravo one koje su ga uvele, odnosno opozicija, koja je 2011. godine, kada je usvojen današnji model završnog ispita, bila na vlasti.

Upitan šta je to što ga je najviše pogodilo u celoj toj priči, Šarčević kaže da je to činjenica da se nije sačekalo da se utvrdi krivac već je „odmah počela haranga na ministarstvo“.

Ministar je takođe rekao da sistem male mature, za koji je i ranije ponavljao da je loš i rizičan, neće biti promenjen pre 2021. godine jer je osnovcima koji do te godine maturiraju rečeno da će imati završni ispit i oni očekuju da on bude kakav je sada.

„Osnovni princip pedagogije da nema menjanja pravila u sred igre“, rekao je Šarčević i dodajući da će tako maturski ispit biti promenjen tek onoj generaciji kojoj je to i najavio pre dve godine.

Šarčević: U otkrivanju testova iz matematike učestvovale tri žene 

Ministar je kazao i da ne postoji telo koje može kvalitetno da sprovede buduću malu maturu u digitalnoj formi.

„Zato evropskim novcem proširujemo snagu zavoda, formiramo nove jedinice, poput ispitnih centara, a sve to sprovodi strana kompanija koja je taj posao dobila na tenderu Evropske komisije, u saradnji sa komisijom Ministarstva prosvete koju sam lično imenovao“, izjavio je Šarčević.

Detalji krađe testa iz matematike, evo kako je to izveo otac maturanta

Govoreći o prednostima digitalne mature, ministar je rekao da je ona preko potrebna i zbog Kosova i Metohije, jer je po Rezoluciji 1244 Srbija tamo nadležna za obrazovanje.

„Šta ako nam kosovska carina uzme testove? Mi ih prenosimo na kreativan način, bolje da vam ne kažem kako. Elektronska matura će omogućiti da joj se osmaci sa KiM priključe jednim klikom“, rekao je on i dodao da će do sprovođenja tog modela digitlna mreža postojati u više od 30.000 učionica.

Prema Šarčevićevim rečima, testovi će biti poslati pred đake minut-dva pre polaganja, znaće ih samo nekolicina odgovornih osoba u centru za ispite i niko ih više pre polaganja neće videti.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...