Vesić: Skadarlija nema neku veliku arhitektonsku vrednost, ali ima duh

134

Skadarlija je, pored Beogradske tvrđave i Hrama Svetog Save, jedno od tri najposećenija mesta koje turisti obilaze kada dođu u Beograd i u poslednje dve godine u nju se mnogo ulaže kako bi bila poptuno uređena, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

„Skaradlija nosi sa sobom jednu čudnu energiju i to je sigurno zato što je na ovom mestu sublimirana cela istorija Beograda“, rekao je Vesić za tv Pink i podsetio da je današnji izgled Skadarlija dobila 1969. godine kada je arhitekta Uglješa Bogunović projektovao i napravio ovu ulicu.

„Skadarlija nema neku veliku arhitektonsku vrednost, ali ima duh. Uglješa Bogunović je sačuvao taj duh Skadarlije i od tada je ona mesto gde svi dolaze. Ovde je bilo puno svetskih državnika i svi ljudi koji dolaze u Beograd posećuju obavezno Skadarliju“, rekao je Vesić.

On je podsetio da je kaldrma u ulici postavljena 1969. godine i nažalost tokom svih ovih decenija ona je menjana jer je svako ko je nešto radio i dograđivao, menjao pa tako postoje delovi sa betonom.

„Mi smo doneli odluku da rekonstruišemo Skadarliju uz pomoć Ministarstva za turizam, ali pošto Skadarlija mora da živi mi to radimo u fazama. Prvo smo završili deo koji ide od Ulice Strahinjića Bana do Jevremove, zatim gornji deo i obnovili smo česmu, zatim Siminu ulicu, pa u međuvremenu i Ulicu Emilijana Josimovića, kao i deo od Bulevara Despota Stefana do Simine ulice. To uvek radimo u periodima kada se završi sezona, odnosno od oktobra do decembra i od marta do juna.

Zato ćemo sada čekati da prođe sezona do oktobra kada ćemo raditi deo od Jevremove ulice do česme i taj deo ćemo potpuno završiti. U međuvremenu smo zatvorili Ulicu Strahinjića Bana u delu od Francuske do Skadarske gde smo napravili jedan lep trg i tako produžili Skadarliju sve do Bajlonijeve pijace. Sledeće godine ćemo sređivati fasade, ali ćemo krenuti i u obnovu Kuće Đure Jakšića i u okviru nje će biti napravljen centar za turiste gde će moći da se kupe suveniri“, rekao je Vesić.

On je naglasio da je Skadarlija kao zaštićena kulturno istorijska celina pre dva meseca došla pod nadležnost JP „Beogradska tvrđava”.

„Razlog zašto smo to uradili je da bismo propisali pravila koja moraju da se poštuju u ovoj četvrti. Pre svega koja muzika može da se sluša, kakva hrana da se nudi, jer Skadarlija nije obično mesto već mesto u kome se čuva srpska i beogradska tradicija. Konačno se neko brine o Skadarliji jer od 1969. godine, do pre dve godine, u ovo mesto nije ništa uloženo i sada po prvi put smo uradili mnogo stvari kako bi ona bila potpuno uređena i kako bi svi uživali u njoj“, istakao je zamenik gradonačelnika, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Vesić je podsetio i da je Skadarlija nastala u 19. veku, a na mestu Skadarske ulice nekada se nalazio potok.

„Kada je 1869. godine sagrađeno Narodno pozorište, u blizini Skadarlije su počeli da žive glumci pa je ovo mesto polako dobijalo neki umetnički karakter. Skadarlija je najviše dobila kada je 1901. godine srušena čuvena kafana „Dardaneli“ koja se nalazila na mestu današnjeg Narodnog muzeja. Tada su se svi preselili u Skadarliju i ona postaje prava umetnička četvrt Beograda“, rekao je Vesić za tv Pink.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...