Poznati muzičar objavio kandidaturu za predsednika države

105

ZAGREB – Hrvatski muzičar i pevač Miroslav Škoro objavio je danas na Fejsbuku kandidaturu za predsednika te zemlje.

„U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana“, počeo je Škoro svoje petominutno obraćanje preko Jutjuba, preneo je Index.hr.

„To je zapisano u prvom članku Ustava. Jedini predstavnik koji predstavlja celi narod i jedini kojeg narod još uvek neposredno bira je predsednik republike. Dok sam razmišljao o kandidaturi, ta ustavna odredba bila mi je neprestano u mislima- vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu“, dodao je on.

Škoro (57) je naveo da „Hrvatskom vlada kontrolisani stranački sistem u kojem se na vlasti smenjuju dve najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima“.

„Dogodine nas možda čeka velika koalicija. Birači na parlamentarnim izborima svojom voljom mogu izabrati samo jednog kandidata, svi ostali ulaze u sabor po volji šefova stranaka. Političke elite potpuno su se otuđile od naroda. Bahatost i arogancija idu toliko daleko da se raznim smicalicama i manipulacijama ne dopušta održavanje referenduma“, rekao je on.

Škoro se kandidovao na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor 2007. i postao saborski poslanik HDZ-a.

Nekoliko godina kasnije povukao se iz politike te se, osim pevačkom, bavi i preduzetničkom karijerom.

Podršku kandidaturi Škora ranije su najavili hrvatski desničari predvođeni Ružom Tomašić.

Do sada je kandidaturu za predsednika zvanično podneo samo predstavnik DPS-a Zoran Milanović.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je pre nekoliko dana na svom fejsbuk profilu da kandidaturu za drugi mandat na toj funkciji neće objaviti barem do Dana domovinske zahvalnosti, 5. avgusta.

„Ovim putem zahvaljujem svima koji mi pružaju podršku za drugi mandat predsednice Republike Hrvatske, posebno stranci čiji sam kandidat bila i pre pet godina. Svaka podrška mi puno znači. Kad je u pitanju odluka o kandidaturi za drugi mandat, moja je velika želja da na obeležavanje Dana domovinske zahvalnosti u Knin idem kao predsednica, a ne kao kandidatkinja na izborima, kako bi taj poseban dan za Hrvatsku ostavili izvan konteksta političke kampanje“, poručila je tom prilikom Grabar-Kitarović.

Izbori za predsednika Hrvatske biće održani krajem ove godine.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...