Srbiju će do kraja godine napustiti oko 3.000 kuvara i sobarica, evo gde odlaze i zašto

138

U potrazi za bolje plaćenim poslom iz Srbije će se do kraja godine iseliti između dve i tri hiljade kuvara i sobarica, s mnogo iskustva u svojim poslovima.

Oni će uglavnom otići u Hrvatsku, Sloveniju, Nemačku, Austriju jer im te zemlje daju olakšice za sticanje radne i boravišne dozvole.

Znatno veće zarade se podrazumevaju.

Posebno će se, kako piše Politika, usrećiti kuvari, koji u inostranstvu mogu da zarade čak i do tri puta više od ovdašnjih kulinarskih majstora.

Kako ističe Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera Hores, u Srbiji ima oko 750.000 stolica i to u kafićima, restoranima, hotelima…Zbog toga je srpskom tržištu potrebno još najmanje oko 2.000 kuvara, tako da ako se u zemlji ne poprave poslovni ambijent i uslovi rada u ugostiteljstvu, ukoliko se ne povećaju plate u ovom sektoru, srpski turizam neće moći brzo da se oporavi.

„Procenjeno je da u ugostiteljstvu zasad radi oko 40.000 ljudi različitog profila,a među njima su i kuvari i sobarice. prosečna zarada u sektoru hrane i pića je 31.000 dinara, a u hotelima 41.000. Konobari, recimo, žive od plate, ali i od bakšiša. Za razliku od njih kuvari ne žive od napojnice, a kada odu u inostranstvo za svoj rad su znatno više plaćeni. Zato uglavnom i odlaze“, ističe Genov.

Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku, kaže da u Srbiji sezonski radnik može mesečno da zaradi oko 350 evra, dok u Hrvatskoj, koja vapi za radnom snagu, za te iste poslove dobijaju u proseku od 600 do 800 evra, a kuvari i znatno više..

„Sobarice su tamo manje plaćene i primaju oko 500 do 600 evra mesečno, ali one uz to dibijaju i plaćen smeštaj, pa mogu da s evrate u Srbiju sa ušteđevinom, za razliku od sobarica kod nas“, kaže on.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...