Vesić: Prve kilometre metroa probijamo sledeće godine, evo gde počinju radovi

127

Ako svi budu poštovali zacrtane rokove, prve kilometre metroa počećemo da probijamo krajem 2020, a prva linija moći će da se završi za četiri i po godine, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

„Mesto na kome bi prvi radovi trebalo da počnu je Makiško polje gde će početi gradnja depoa za metro i ulaznog portala za mašinu krticu. Prva linija moći će da se završi za četiri i po godine, jer “Pauer Čajna“ gradi 30 kilometara metroa za pet godina, ako gledamo iskustvo ove kompanije iz Kine“, rekao je Vesić.

Prema njegovim recima, precizirani su svi predstojeći koraci i rokovi.

Kako navodi, sledi javna nabavka za geološke radove za prvu fazu prve linije metroa od Železnika do Ade Huje, kao i Studija o zaštiti životne sredine.

„Treba da raspišemo i konkurs za tehničkog konsultanta koji će nas pratiti kroz ceo posao jer niko u našoj zemlji, računajući grad i državu, nema iskustva u izgradnji metroa. Grad je predložio izmene Zakona o železnici i Zakona o bezbednosti u železničkom saobraćaju. U sadašnjim zakonima naše zemlje metro ne postoji, tako da su izmene neophodne kako bi država donosila podzakonske akte, standarde i norme“, naveo je Vesić.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...