Želite da pokrenete sopstveni biznis? Na ove surove istine sigurno niste računali

92

Piter Baskervil, vlasnik 30 različitih kompanija od specijalizovanih prodavnica do prodavnica brze hrane otkrio je nekoliko najvećih mitova o posedovanju malih preduzeća, posebno u ranim fazama poslovanja.

Mit br.1: Posedovanje preduzeća znači da možete da radite kada god poželite

Istina je ipak da ne posedujete vi preduzeće, već ono poseduje vas. Ako je pravilo preduzeća da je potrošačima dostupno stalno, onda je na vama kao vlasnicima da to ispoštujete pa čak i kada to znači da vi morate da radite. Nije neuobičajeno da ljudi koji imaju svoje kompanije rade po čak 80 – 100 sati nedeljno.

Mit br.2: Zaradićete bogatstvo ako imate svoju kompaniju

Posmatrajući cene koje poslodavci naplaćuju kupcima mnogi zaposleni smatraju da oni zarađuju bogatstvo. Međutim, tek kada pokrenu sopstveno poslovanje vide i veliki broj troškova koje moraju da podmire dobijenim prihodima.

Mit br.3: Ako imate svoje preduzeće to znači da ste sami sebi šef i ne morate nikome da odgovarate

Na neki način ovo je istina, sada kada ste vlasnik, za svoje postupke zaista ne odgovarate svom šefu, međutim sada odgovarate još i većem broju šefova, za početak to su kupci, nakon njih vaši zaposleni, partneri, dobavljači pa i vladine kancelarije.

Mit br. 4: Posedovanje kompanije znači da možete imati za sebe definisanu platu

Ono što je važnije od ličnih potreba i želja je opstanak preduzeća. Prema tome, ako posao to od vas traži, moraćete da se odreknete svog udela kako biste osigurali da kompanija plati svoje račune i nastavi da napreduje. Vaša plata dolazi na red tek kada se podmire svi poslovni zahtevi.

Naime, vrlo mali broj preduzeća je profitabilno od prvog dana. Za većinu njih potreban je određeni period kako bi postali profitabilni, ponekad je to razdoblje od tri meseca do tri godine. Takođe ako vlasnik kompanije nema dovoljno obrtnog kapitala za pokriće nastalih gubitaka dok posao ne ostvari profitabilnost, tada će zbog problema s likvidnošću doći do neuspeha.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...