„Niču“ tri nova spomenika u Beogradu, evo i kome su posvećeni

75

Na sutrašnjoj sednici Skupštine Grada biće usvojene odluke kojima će između ostalog, prestonica dobiti tri nova spomenika, piše Blic.

Nakon spomenika Borislavu Pekiću, Milutinu Milankoviću, a od prošle nedelje i „Crnotravcu neimaru“, Skupština grada usvojiće sutra odluku o podizanju spomenika još tri ličnosti, značajne za Beograd.

Nikolaj Krasnov, poznati ruski arhitekta i graditelj mnogih zgrada u prestonici, dobiće spomenik na Malom Tašmajdanu, na osnovu ranije inicijative Sekretarijata za kulturu i tadašnjeg sekretara Vladana Vukosavljevića, koji je kako piše u predlogu, svojim stvaralaštvom ostavio važan i neizbrisiv trag u arhitekturi Beograda.

Lokacija za postavljanje spomenika nalaziće se neposredno naspram fasada i glavnog ulaza u objekat Arhiva Srbije, što je zgrada koju je i projektovao.

Čuveni jugoslovenski televizijski voditelj i novinar Miloje Mića Orlović dobiće spomenik ispred zgrade Radio Televizije Srbije u Takovskoj 10, na osnovu inicijative Radio Televizije Srbije, a donacijom jedne firme povodom 60 godina postojanja RTS. Spomenik je autorsko delo vajara Nebojše Savovića Nesa i izrađen je u mermeru.

Na inicijativu Gorana Vesića, Beograd će na prostoru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve ulice dobiti spomenik Despotu Stefanu Lazareviću, sredstvima Grada Beograda.

– Uzimajući u obzir činjenicu da dve ulice u Beogradu već nose njegovo ime, a zbog izuzetnog značaja u našoj istoriji, tj vođenju srpske despotovine u njenim najtežim trenucima i utemeljenju Beograda kao srpske prestonice, despot Stefan zaslužuje i spomen-obeležje – stoji u predlogu odluke za sutrašnju Skupštinu Grada Beograda.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...