Obilne padavine su nas namučile, a evo kakvo se vreme sprema narednih dana (TABELE)

339

Olujno nevreme i obilne padavine dostigli su u nedelju svoj junski maksimum. Padavine su bile jake i žestoke, a u Beogradu i pojedinim delovima Šumadije i Pomoravlja palo je i do 100 litara kiše po metru kvadratnom za samo sat i po, pišu Novosti.

Foto: RHMZ/Printscreen

Već u utorak, kiše će biti mnogo manje, a od srede predstoji pretežno sunčano i toplo vreme, s najvišim dnevnim temperaturama od 28 do 33 stepena. Slabi, povremeni pljuskovi biće mogući uglavnom u planinskim predelima. Narednih nekoliko dana biće vrlo sparno, što može izazvati tegobe kod hroničnih bolesnika, ali i zdravih ljudi.

Foto: RHMZ/Printscreen

Ovako o vremenskim prilikama minulih i narednih dana u Beogradu i Srbiji govori Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Kaže i da je druga polovina juna, sa temperaturama od oko 30 stepeni, toplija od proseka za ovo doba godine, ali i da je ovo period kada se postepeno ulazi u ciklus sa manje toplim letima, koji će otpočeti za pet do 10 godina.

No, slike posledica jakih padavina i olujnog nevremena, poput grada veličine teniske loptice koji se sručio na Čačak i u Vojvodini, potopljenih automobila, vode u kućama i prestoničkih ulica pod vodom, ne zaboravljaju se lako. Do kada će promenljive vremenske prilike potrajati, i šta je uzrok ovako ekstremnim pojavama, pitanja su na koja građani traže odgovor.

– Sve što se u nedelju događalo u Beogradu i delovima Šumadije i Pomoravlja, tipično je za kratkotrajne letnje padavine – kaže Todorović. – Grmljavinski oblaci brzo nastaju, za svega od pet do 10 minuta, a potom se na malom prostoru, površine do desetak kilometara kvadratnih, za najviše sat i po, izruči velika količina padavina.

Foto: RHMZ/Printscreen

– Posledice ovakvih ekstremnih vremenskih prilika u gradovima su vrlo izražene. Mnogo je asfalta i malo zemljanih površina, pa kanalizacija ne može da primi tako velike količine vode u kratkom vremenskom roku. Bujice vode se zato slivaju u najniže delove grada, na nekim mestima nastaju uska grla, pa nivo vode brzo raste, što uzrokuje poplave, a od nekih saobraćajnica pravi „bazene“ – objašnjava dalje.

Foto: RHMZ/Printscreen

-Važno je, međutim, da se zna da ekstremne meteorološke pojave ne znače promenu klime, jer su ovakvi događaji samo oscilacije oko prosečnih vrednosti. Vrlo krupnog grada, prečnika od 10 do 15 centimetara, obilnih padavina i dugotrajnih suša na našem podneblju je bilo i biće ih – zaključuje Todorović.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...