Tači: Ako ove godine ne zaključimo sporazum, ući ćemo u opasnu zonu

142

Kosovski predsednik Hašim Tači danas je rekao da je moguća destabilizacija regiona ako ove godine ne bude zaključen pravno obavezujući sporazum između Prištine i Beograda, koji on vidi kao uzajamno priznanje i dogovor koji je u nacionalnom interesu.

„Želimo da jednom zauvek razjasnimo naš odnos kao države sa državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, tačne ciljeve, garancije i međunarodnu podršku, pre svega SAD i EU. Ne sumnjam da ćemo, ako ove godine ne zaključimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u opasnu zonu ovih odnosa koji mogu destabilizovati čitav region“, preneo je RTK2 na srpskom jeziku Tačijeve reči sa konferencije „Glas naroda o „Velikom finalu“.

Tači je ponovio da „nažalost, situacija i nedavni događaji nisu obećavajući i da se situacija ne menja“ pa je poručuje da je,“ neophodno biti jedinstven u procesu“

„Uprkos nedavnim inicijativama za odblokiranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i perspektive postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je najveći potencijalni rizik za sigurnost i stabilnost Kosova“, kaže Tači.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...