Venecijanska komisija: Vlasništvo ne utiče automatski na pravo korišćenja objekata

94

Venecijanska komisijaobjavila je danas na svom sajtu mišljenje o crnogorskom Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, sa nizom preporuka za unapređenje predloženog zakonskog teksta.

„Nacrt zakona mora jasno da napomene da promena u vlasništvu nad verskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine“, navodi se, pored ostalog među preporukama, i dodaje da „država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe“.

Ovaj zakon sporan je za Sprsku pravoslavnu crkvu i njene vernike upravo zato što podrazumeva oduzimanje imovine i crkvenih nepokretnosti od SPC u korist crnogorske države.

Hram Svetog Save u Beogradu je u vlasništvu države, SPC ima pravo korišćenja (FOTO)

Na sednici Venecijanske komisije 20. juna, članovi tog stručnog tela Saveta Evrope razmenili su mišljenja sa ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmetom Zenkom o predloženom zakonskom tekstu, koji je prethodno pregledala pod-Komisija za Osnovna prava, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...