Posle silnih kiša, oluja i poplava Srbiji preti nova elementarna nepogoda, evo o čemu je reč

1.289

SRBIJA – Povoljni vremenski uslovi doveli su do ogromnog porasta broja komaraca u čitavom regionu, a stručnjaci kažu da se sadašnje stanje u većem delu Srbije može porediti sa elementarnim nepogodama.

Dušan Marinković, fitofarmaceut Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da će ova godina ostati upamćena po izuzetno povoljnim meteorološkim uslovima za razvoj komaraca.

„Kao posledica blage zime, proleća sa izuzetno mnogo padavina, te naglog povećanja temperature i oscilacija vodostaja velikih reka, došlo je do hiperprodukcije komaraca u celom regionu i pojave njihove ogromne brojnosti u urbanim sredinama. To svakako možemo nazvati elementarnom nepogodom ili vanrednom situacijom, a koliko su ti uslovi složeni, nabolje ilustruje činjenica da je zabeležena brojnost odraslih komaraca u klopkama daleko iznad kritičnih vrednosti na svim lokalitetima koji se ispituju“, ističe Marinković.

U ovom momentu zabrinjava i činjenica da se velika produkcija takozvanih urbanih ili kućnih komaraca tek očekuje, a Institut za javno zdravlje Vojvodine je protekle sedmice upravo kod te vrste komaraca na teritoriji Pančeva registrovao virus zapadnog Nila.

„Virus je registrovan skoro dva meseca pre uobičajenog perioda. Kako ovakvi klimatski uslovi odgovaraju i razvoju ogromnog broja urbanih komaraca, ukoliko se na vreme ne preduzmu mere da se njihova brojnost, bar u urbanim sredinama drži na nivoima ispod kritičnih, ove godine bi moglo doći i do epidemije izazvane virusom zapadnog Nila“, upozorava Marinković.

Jedan od problema u suzbijanju komaraca jeste činjenica da tretmani protiv odraslih jedinki iz vazduha i sa zemlje nemaju stopostotnu efikasnost.

„Ako je njihova brojnosti ekstremno velika, ona ostaje visoka i posle tretmana, a zbog migracije nastavlja da raste pa veoma brzo zahteva ponavljanje tretmana. Takođe, takvi tretmani rade se na ograničenim područjima u naseljenih mestima, dok velike površine, poput atara, ostaju izvan zone tretmana i predstavljaju stalni izvor komaraca“, objašnjava naš sagovornik.

Menadžer za odnose sa javnošću novosadske „Ciklonizacije“ Dario Aćimović kaže da ovakvu godinu ne pamte decenijama unazad koliko to preduzeće suzbija komarce.

„Jasno je da nam ove sezone predstoji duga borba koja će zavisti i od kretanja vodostaja i od meteoroloških uslova. Na to treba dodati da će uskoro biti otvoren i drugi front, odnosno da će pored rečnih komaraca krenuti i znatna produkcija takozvanih urbanih ili kućnih komaraca koji su prenosioci virusa zapadnog Nila koji su već registrovani u Vojvodini. Borba sa ovom vrstom komaraca moraće da bude svakodnevna. Ostaje otvoreno pitanje da li će lokalne samouprave i država, uzimajući sve to u obzir, proceniti da je za efikasan odgovor neophodno i proglašavanje vanredne situacije u Srbiji ili na nekim delovima teritorije“, poručuje Aćimović.

Nema suzbijanja po kiši i vetru

Marinković kaže i da tretmani protiv odraslih komaraca zahtevaju vremenske uslove bez padavina i vetra.

„Jasno je da prave efekte mogu dati samo tretmani na velikim površinama te je zakonsko ograničenje mogućnosti tretiranja iz vazduha samo na zone van naselja jedan od faktora koji utiču na efikasnost preduzetih mera“, smatra Marinković.

Devet aviona za celu Srbiju, ako su slobodni

„Da je situacija ozbiljna, dokaz je i da je štab za vanredne situacije u Beogradu naložio tretiranje komaraca iz aviona, što se u prestonici nije desilo od 2014. Prema informacijama do kojih smo došli, jedino novosadska „Ciklonizacija“ ima vazdušnu flotu koja je stalno na raspolaganju i namenjenu isključivo za tretmane protiv komaraca. Osim dva aviona AN2 i modernog američkog helikoptera „bell“, to preduzeće ima i dovoljno iskusnih pilota – tri i dva na obuci, kao i aviomehaničare i infrastrukturu.

Nekadašnji gigant JAT privredna avijacija iz Vršca ima danas svega šest do 10 plovidbenih aviona, samo pet aktivnih pilota, od čega trojicu penzionera i osam aviomehaničara. Još dve firme imaju dva po jedan avion i to je to. To znači da, uzimajući u obzir broj pilota, istovremeno u Srbiji u borbu sa komarcima može da poleti svega devet aviona i to ako nisu angažovani na drugim poslovima.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...