Hrane na rafovima u kosovskim marketima sve manje, ovo su budući potezi Beograda

118

SRBIJA – Sedam meseci posle uvođenja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, usled pojačane kontrole kosovske policije, zalihe hrane su pri kraju. „Mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju taksi, ovo je dodatni argument za nas“, poručuje ministar Rasim Ljajić.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije sa rafova u prodavnicama nestaju mleko, šećer, brašno i ostale osnovne životne namirnice.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da su trgovci jutros javili da je najveći deficit mleka, a nema ni voća i povrća, osim u supermarketima.

„Zalihe ostalih namirnica se prazne. Najveći deo trgovaca kaže da će do kraja nedelje imati neke zalihe, a posle ne znamo“, rekao je Ljajić.

Od upada specijalnih kosovskih jedinica na sever Kosova krajem maja sve manje robe stiže na Kosmet. Ljajić kaže da se ti podaci poklapaju sa podacima koji stižu sa Kosova i da su verovatno posledica pojačanih kontrola.

„Mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju taksi, ovo je dodatni argument za nas. Radićemo na tome da ovo političko-ekonomsko pitanje ne postane humanitarno pitanje, što bi bilo katastrofa“, rekao je Ljajić dodajući da će vlasti iz Srbije nastojati da stanovništvo snabdu bar sa osnovnim životnim namirnicama.

Komentarišući navode iz Prištine da je ovo planirana strategija Srbije i da se plaše da su u kamionima iz Srbije droga i oružje, Ljajić je rekao da kontrole treba da se vrše, ali da postoje drugi načini da se spreče kriminalci i šverceri.

Ukazuje da su kod uvođenja takse svi gubitnici. Iako je najviše izgubila privreda Srbije, gube i građani na Kosovu.

„Cene su od novembra do marta povećane za 5,3 odsto, Kosovo je povećalo uvoz, uprkos najavama da će domaći proizvođači povećati proizvodnju, to se nije desilo. Za 6,4 odsto je povećan uvoz“, naveo je Ljajić i dodao da su dobitnici verovatno samo šverceri i države u okruženju koje su povećale izvoz.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...