Klačar: Opozicija traži način kako da izađe iz kruga nepoverenja koji se podigao nakon prestanka protesta

135

BEOGRAD – Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar izjavio je u Danu uživo televizije  N1 da mu se čini da Srpskoj naprednoj stranci (SNS) ne odgovaraju izbori koje bi bojkotovala opozicija.

„Velika nepoznanica za sledeće izbore jeste da li će na njima da učestvuje Savez za Srbiju (SzS). Kampanja će imati potpuno drugačiji izgled u slučaju bojkota jer će onda kampanja da se pretvori u trku za što većom izlaznošću“, smatra Klačar.

Ali, dodaje Klačar, čak i ako izlaznost bude velika ostaće nad izborima senka da najjača opoziciona grupacija nije na njima učestvovala.

„Mišljenja sam da će SNS učiniti ono što može da se na tim izborima pojave svi izborni akteri“, ocenjuje Klačar.

Govoreći o opoziciji, Klačar je rekao da oni traže način kako da izađu iz „kruga nepoverenja koji se podigao nakon prestanka protesta“.

„Pokušavaju da nađu druge forme organizovanja kako bi uspeli da motivišu svoje birače. Čini se da u ovom momentu više preferiraju neku vrstu dijaloga i umerenijih zahteva. Drugo, čini se da kod opozicije dolazi do interne prekompozicije političke moći“, kaže Klačar.

On ocenjuje da su male šanse da opozicija izađe ujedinjena na izbore.

„Čini se da SzS neće biti forma koja može da okupi sve druge aktere oko sebe“, navodi Klačar.

Prema njegovom mišljenju, obe strane su spremne na razgovor, ali da SNS želi da se taj razgovor vodi u parlamentu dok opozicija ne želi takvu vrstu formata.

Pretnja bojkotom, dodaje Klačar, opoziciji odgovara jer vrši pritisak na vlast, ali ako vlast napravi neke vrste kompromisa klatno pritiska će se prebaciti na opoziciju.

„Jer, nisam siguran i da će deo opozicone javnosti blagonaklono gledati na bojkot izbora, a verovatno je da će u nekom trenutku doći i do pritiska međunarodnih organizacija da se opozicija pojavi na izborima“, kaže on.

Klačar smatra da nije toliko loše rešenje da opozicija na izbore izađe u više kolona, jer se pokazalo da „političko guranje nehomogenih pojedinaca i stranaka pod plaštom ujedinjenja nije dalo očekivane rezultate“.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...