Cena ovog voća na pijacama drastično skočila, ovo je razlog

441

SRBIJA – Na beogradskim pijacama kilogram lubenice je od 100 do 150 dinara, a postoje tezge na kojima je čak i 200 dinara, prenose beogradski mediji.

U Novom Sadu situacija je nešto bolja, lubenice su od 100 do 120 dinara, na drugim tržnicama u unutrašnjosti oko 100 dinara. Hipermarketi drže najjeftiniju ponudu za sada, bostan se može naći iza 80 dinara po kilogramu.

S druge strane, kupci ipak čekaju domaću lubenicu.

„Naše budu pre svega jeftinije, ali i slađe. Nisam još probao kakve su prve lubenice ove godine, uvek požurim pa se razočaram. Sačekaću ipak unuke da dođu na raspust, taman će valjda tada stići i domaće lubenice pa ćemo u kupovinu“, izjavio je penzioner Ognjen Petrović koga smo zatekli na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.

Prodavci kažu da nisu zadovoljni kako ide prodaja, ali lubenice su tek stigle, jasno je i da je cena viša, te da većina kupaca čeka domaće, koje na tezgama treba da osvanu za nekih desetak dana.

„Lubenice većinom iz Grčke, nabavna cena je takva da se ljudima ne ispalti da prodaju ispod 100 dinara. Cenu će diktirati to koliko će naši poljoprivrednici izbaciti lubenica na tržište, što ih bude više, biće i cena niža“, kaže prodavac Živica Jurišić.

Poljoprivrednici ne mogu još da licitiraju koliko će domaće lubenice uopšte biti. Grad je uništio jedan deo proizvodnje, a s druge strane obilate kiše garantuju da će bostan biti veoma sladak.

Dosta toga je na njivama uništeno ledom. Videćemo sve za desetak dana kada krenu naše lubenice. Ako sve bude kao i prošle godine, cena domaće lubenice na veliko biće 40 dinara, a na poijacama do 50 do 60 dinara po kilogramu.

U hipermarketima se nikada ne zna, njima promet od povrća i voća donosi pet odsto ukupne zarade po niskim cenama ovih proizvoda često privlače kupce – kaže poljoprivrednik Ratko Trifunović iz Klenka.

Izvor Espreso
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...