Doneta uredba kojom će se ugostiteljima olakšati poslovanje

210

Vlada Srbije donela je danas Uredbu o uslovima i načinu utvrđivanja visine godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, kao i načinu i rokovima plaćanja.

Kako se navodi u saopštenju sa sednice vlade, novina se ogleda u tome da se fizičkim licima prvi put omogućava da rade samostalno i direktno, bez posrednika (uglavnom su to do sada bile turističke agencije i lokalne turističke organizacije), što će im u značajnoj meri pojednostaviti i olakšati poslovanje.

Delatnost bez posrednika sprečiće mnogobrojne dosadašnje zloupotrebe i suzbiti sivu ekonomiju u ovoj oblasti. Primenom ovog propisa pruža se mogućnost paušalnog plaćanja boravišne takse u utvrđenom godišnjem iznosu, što će pojednostaviti način poslovanja, unaprediti njenu naplatu i direktno uticati na prihode lokalnih samouprava, kaže se u saopštenju.

Vlade je danas usvojila i zaključak o obezbeđivanju sredstava za overu zdravstvenih isprava zaposlenima u određenim subjektima privatizacije.

Da bi zaposleni u subjektima u procesu privatizacije imali sigurnost i u slučaju potrebe ostvarili prava iz zdravstvenog osiguranja, iz budžeta je izdvojeno 200 miliona dinara i upućeno Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Na današnjoj sednici Vlade Srbije doneta je i Odluka da se Almaški kraj u Novom Sadu proglasi za kulturno-istorijsku celinu i da crkva Svetog Dimitrija sa starim grobljem u Mitrovoj Reci dobije status spomenika kulture, dodaje se u saopštenju.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...