Siniša Mali saopštio na šta će „otići“ novac od prodaje Komercijalne banke

140

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će država novac od prodaje svog udela u Komercijalnoj banci iskoristiti za podizanje kvaliiteta života i bolji standard građana.

Mali je u Skupštini Srbije podsetio da je država nedavno izašla iz Jubmes banke, a poručio je da će Poštanska štedionica ostati u državnom vlasništvu.

“Mi smo pre mesec i po dana izašli iz suvlasništva u Jubmes banci. To ćemo uraditi i sa Komercijalnom bankom, a novac koji zaradimo ćemo uložiti u izgradnju bolje infrastrukture, u nove auto-puteve, u podršku mladima za zapošljavanje. Ulagaćemo i dalje u obrazovanje, socijalnu zaštitu, sve što je obaveza države da podigne kvalitet života i standard”, istakao je Mali

Odgovarajući na pitanje poslanika “Pokret za spas Srbije – Nova Srbija” Ðorđa Vukadinovića o prodaji Komercijalne banke, Mali je objasnio da se njena privatizacija dogodila 2011. godine, i da je od tada država suvlasnik sa 43 odsto, dok su većinski vlasnici mali akcionari i četiri fonda.

On je dodao da se udeo u Komercijalnoj banci prodaje na osnovu sporazuma koji je potpisan 2011. godine, navodeći da ozbiljna država mora da poštuje potpisano, iako se možda sa tim ne slaže.

“Proces pronalaženja stretškog partnera za Komercijalnu banku je deo reformskog procesa koji radimo, s jedne strane zajedno sa MMF-om, a s druge strane radi se na tome da povećamo konkurentost na našem bankarskom tržištu”, rekao je Mali.

Ministarstvo finansija, će kaže Mali, do kraja godine predložiti skupštini da usvoji set zakona koji se odnose na unapređenje funkcionisanja i rasta tržišta kapitala u Srbiji. Pored toga, predložiće novi zakon o investicionim fondovima, o alternativnim fondovima, ali i izmene i dopune Zakona o finansijskim tržištima koji će podrazumevati poreske podsticaje za unapređenje tog tržišta.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...