U ovom delu Srbije alarmantno zbog komaraca, a uništavanje sprečava fenomen od kojeg zastaje dah

74

Komarci su se uz obalu Tise toliko namnožili, da situacija u opštinama Senta, Kanjiža, Čoka i Novi Kneževac poprima karakter elementarne nepogode. Utvrđeno je da je na pojedinim lokalitetima broj komaraca 100 puta veći od kritičnih vrednosti. Zato u Senti planiraju novi, vanredni tretman, dok Novi Kneževac nije uspeo da uradi nijedan, iako su ugovor sa novosadskom „Ciklonizacijom“ zaključili još u februaru, pišu Novosti.

„I Opština Senta je u februaru zaključila ugovor sa „Ciklonizacijom“. U maju i junu urađeno je tretiranje larvi iz vazduha i sa zemlje. Nakon toga je smanjena brojnost, međutim usled obilnih kiša i porasta vodostaja Tise, situacija se znatno pogoršala. Uz pretpostavku da će se cvetanje Tise završiti do kraja ove nedelje, nova akcija uslediće sledeće sedmice. Za uništavanje komaraca u budžetu je predviđeno pet miliona dinara. Ukoliko bude potrebe, suma će se povećati“, kaže Igor Stojkov, sekretar SO Senta.

U Potisju su svesni da uništavanje u jednoj od ovih opština neće rešiti problem, pa su se dogovorili kako da deluju udruženo. U tom cilju, opština Senta inicirala je zajednički sastanak predstavnika pet opština: Kanjiže, Novog Kneževca, Čoke, Ade i Sente sa predstavnicima „Ciklonizacije“ iz Novog Sada koja obavlja tretman. Međutim, prirodni fenomen cvetanja Tise, koji je u toku, pored svih specifičnosti i lepote, odložio je posao…

U Novom Kneževcu nisu uspeli da urade nijedan tretman protiv komaraca.

„Zbog kiše nismo mogli da prskamo, a onda je počelo cvetanje Tise. Za uništavanje komaraca predvideli smo tri miliona dinara i nadamo se da će se tretman što pre obaviti, jer je nepodnošljivo“, ističe Radovan Uverić, predsednik opštine Novi Kneževac.

Zavod za biocide: Pronađeni komarci sa virusom Nila na ovim lokacijama u Srbiji

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...