Inspekcija zabranila preradu mesa u ove dve firme, uništeno preko dve tone mesa

845

BEOGRAD – Veterinarska inspekcija nastavila je sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad objektima za proizvodnju hrane, a kontrolama u Južnobačkom okrugu utvrđen je veći broj nepravilnosti u kompanijama „Madeko 2013 DOO“ iz Futoga i „DOO Frigo Pejić“ iz Novog Sada, kojima je privremeno zabranjeno da obavljaju preradu, saopštila je danas Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Kako je precizirano, kod tih kompanije, koji imaju odobrenje za preradu mesa, utvrđeno je da u objektima nisu ispunjeni opšti uslovi higijene hrane (prostorije, oprema, higijena), kao i posebni uslovi za higijenu hrane koji se odnose na primenu sistema samokontrole.

U jednom objektu, zatečena je hrana koja nije deklarisana, te nije bilo moguće utvrditi sledljivost u ukupnoj količini od 716 kilograma, zbog lega je proglašena nebezbednom za ishranu ljudi i poslata na neškodljivo uklanjanje u prisustvu veterinarskih inspektora.

U drugom objektu, hrana u ukupnoj količini većoj od 1.406 kilograma, nije skladištena na propisanoj temperaturi, što je dovelo u sumnju bezbednost te hrane, te je sprovedeno službeno uzorkovanje i hrana stavljena van prometa do dobijanja rezultata ispitivanja.

Za obe firme izrečena je mera zabrane upotrebe prostorija i opreme, odnosno proizvodnje, do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...