SAD i Kina dogovorile primirje u trgovinskom ratu

114

Predsednici SAD i Kine, Donald Tramp i Si Đinping, dogovorili su danas primirje u jednogodišnjem trgovinskom ratu dve zemlje, čime je za sada izbegnuta eskalacija sukoba od koje su strahovala finansijska tržišta, kompanije i poljoprivrednici.

Tramp je rekao da će postojeće američke takse na uvoz kineske robe ostati na snazi dok traju pregovori, ali da za sada neće uvoditi dodatne carine na proizvode vredne milijarde dolara kojima je ranije zapretio Kini.

Posle podužeg sastanka sa Sijem u Osaki, na marginama samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20), Tramp je kazao da će SAD i Kina obnoviti trgovinske pregovore koji su u zastoju, navodeći da će Vašington nastaviti „da radi s Kinom tamo gde su stali“.

Iako Tramp i Si žele da umanje intenzitet trgovinskog rata, i dalje postoje sumnje u spremnost dve najveće svetske ekonomije da postignu kompromis o dugoročnom rešenju spora.

Dogovoreno primirje sledi obrazac dosadašnjih razgovora Trampa i Sija koji su i ranije izražavali međusobno prijateljstvo i odlagali protekcionističke mere da bi pregovori kasnije bili neuspešni zbog spornih detalja.

U dosadašnjih 11 rundi pregovora SAD i Kine nije pronađeno rešenje za okončanje trgovinskog rata. Vašington je uveo takse od 25 odsto na uvoz 250 milijardi dolara vredne kineske robe i zapretio uvođenjem carina na proizvode vredne 300 milijardi dolara, čime bi bio obuhvaćen praktično ceo izvoz Kine u SAD. Peking je uzvratio taksama na uvoz američke robe vredne 110 milijardi dolara, pre svega usmerenim na poljoprivredne proizvode, što je bio direktan udarac na Trampove pristalice među poljoprivrednicima.

Današnji sastanak sa Sijem bio je centralna tačka četvorodnevne azijske diplomatije predsednika SAD, čije su šanse za reizbor 2020. godine ugrožene trgovinskim ratom koji nanosi štetu američkim poljoprivrednicima i svetskim tržištima.

Tramp je rekao da je današnji razgovor sa Sijem prošao „verovatno bolje od očekivanog“.

Na početku sastanka Tramp je rekao da njih dvojica „imaju odličan odnos“, dok je Si podsetio na eru „ping-pong diplomatije“ koja je pomogla otopljavanju američko-kineskih odnosa pre dve generacije.

Si je kazao da od tada „jedna osnovna činjenica ostaje nepromenjena: da i SAD i Kina imaju koristi od saradnje i gube usled sukobljavanja“.

„Saradnja i dijalog su bolji od trvenja i sukoba“, dodao je kineski predsednik.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...