Stepenice na Kalemegdanu bezbednije nakon rekonstrukcije

131

BEOGRAD – Rekonstrukcija stepenica na Kalemegdanu privodi se kraju, a nadležni ističu da će sačuvati autentičan izgled i ujedno biti bezbednije, prenosi portal B92.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je objasnio da je rekonstrukcija Velikog stepeništa bila neophodna, zbog mnogobrojnih pukotina i krupnih komada koji nedostaju, a pre svega zbog bezbednosti za posetioce, o kojoj svedoče i mnogobrojne prijave upućene od strane građana i inspekcije.

Naveo je da je reč o obimnim radovima, za koje je Grad izdvojio 14,5 milona dinara.

Kako je rekao, radovi na rekonstrukciji Velikog stepeništa su u završnoj fazi, a rekonstrukcija i restauracija izvodi se na osnovu projekta koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Investitor je JP Beogradska tvrđava, a radovi na rekonstrukciji i restauraciji obuhvatali su zamenu završne obloge stepeništa, restauraciju kamene ograde, potpornog zida i kamene figure lava, objasnio je gradonačelnik.

„Kamen koji je upotrebljen je crnogorski iz Danilovgrada koji je boljih fizičko-mehaničkih svojstava i najsličnijeg izgleda kamenu sa Brača kojim je stepenište bilo obloženo. Kamena ograda stepeništa je očišćena, sanirane su pukotine i šupljine i zamenjeni nedostajući stubići“, kazao je Radojičić.

Ograda je, dodao je, dobila kamene žardinjera koje su izrađene od kamena peščara prema originalnom arhivskom projektu i postavljene na mesta na kojima su nekada i stajale, a čime je stepeništu vraćen autentičan izgled.

Projekat su izradili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji su tražili najbolje rešenje, naveo je gradonačelnik i dodao da je kamen neotporan na vremenske uslove zamenjen kvalitetnijim kamenim blokovima približnog izgleda.

Inače, poslednja sanacija velikog stepeništa rađena je 2006. godine i tada su korišćeni veštački kamen nepoznatog sastava i zakrpe.

„Takav metod sanacije ubrzo je pokazao svoje loše strane, i na stepeništu su se pojavila još veća oštećenja. Stanje gazišta pre rekonstrukcije bilo je takvo da je svako gazište imalo mnogobrojne pukotine, a nedostajali su i veliki komadi“, kazao je gradonačelnik.

Veliko stepenište, izgrađeno 1928. godine, predstavlja najmonumentalniji parkovski motiv Kalemegdana. Idejni projekat je autorsko delo Aleksandra Krstića, tadašnjeg šefa Odseka za parkove. Pre tačno 30 godina, 1989. godine u potpunosti su zamenjene obloge stepeništa i ograda.

Inače, na početku radova u martu, na društvenim mrežama pojavljivale su se slike razbijenog stepeništa, što je izazvalo pažnju javnosti, međutim iz Beogradske tvrđave još tada je nadeveno „niko nije razlupao stepenice, već da se radi rekonstrukcija“ i da će stepenice, koje su bile u lošem stanju, sačuvati autentičan izgled.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...