Da li je i vaš pas neposlušan tokom šetnje?

Da li snažno vuče povodac i neodlučno ide levo-desno, zastajući na svakom koraku?

658

Šetnja sa psom na povocu za neke vlasnike je prava noćna mora.

Umesto da u njoj uživaju i vlasnik i pas.

Koliko ste puta na ulici videli nervoznog vlasnika koji ubrzava psa, dok ovaj pokušava da ga zaustavi, često time što sedne ili čak legne na zemlju?

Mnogo je češći slučaj da pas mahnito i zadihanu vuče i ubrzava vlasnika, koji ponekad nema ni dovoljno snage, ni dovoljno prostora da se kreće za psa željenom brzinom.

U čemu je problem, i kako ga rešiti?

Pogrešno je mišljenje da se psi opiru mirnoj šetnji na povocu zbog toga što žele da uspostave i dokažu dominaciju nad vlasnikom.

Naprotiv, oni samo vole da budu napolju i radoznalo istražuju i njuše svaki milimetar prostora.

Povodac, tako, postaje sprava koja im otežava da ispolje svoju prirodu i potroše nagomilanu energiju.

Oni najčešće imaju potrebu da hodaju (i trče) mnogo brže nego što to vlasniku odgovara, i potreban im je izvestan stepen samokontrole da obuzdaju svoje nagone i hoaju ukorak sa čovekom.

Umesto što razmišljate o svom vremenu, obavezama i stanju nerava, pokušajte da razumete koliko ovo iskustvo može biti frustrirajuće za psa.

Hodanje uz nogu vlasnika uči se u najranijem uzrastu psa, i sprečava neposlušnost i napor koji može izazvati odrastao i snažan pas ukoliko na vreme nije dresiran za mirnu šetnju.

Šta možete da uradite ukoliko pas ipak vuče povodac?

Nemojte nasilno vući povodac, grditi i kažnjavati psa, ali ni ubrzavati svakl put kada vas malo jače povuče.

Mnogo je delotvornije da ga iznenadite time što ćete se, kada pas ne posluša komandu i ne uspori, prosto stati. Stojite u mestu čvrsto dok ne osetite da se povodac opušta. tek onda nastavite dalje.

Još jedna tehnika koju možete da primenite jeste da se okrenete i krenete u suprotnom smeru, animirajući glasom svog psa da vas prati. Kada se povodac opusti i pas krene za vama, možete nastaviti šetnju i u prvobitnom smeru.

Svaki put kada vas vaš pas posluša (prestane da vuče, uspori, ili se prilagodi vašim koracima), pohvalite ga i nagradite poslasticom.

Postarajte se da i sami tokom šetnje postanete nepredvidljivi, menjajući pravac kretanja. Ovim ćete samu šetnju učiniti zabavnijom i za psa, a pritom će i on želeti da bude bliže vama, ne znajući kada ćete ponovo skrenuti u neku od ulica.

Sve vreme važno imati u vidu i činjenicu da će pas najjače vući povodac na početku šetnje, ponekad čak i samo žureći da pronađe mesto na kome će obaviti sve svoje potrebe, na koje je čekao nekoliko sati.

Pas koji je u toku dana imao dovoljno fizičkih aktivnosti lakše će poslušati vaše komande i kontrolisati sopstvene nagone za istraživanjem.

Prvi put ste vlasnik šteneta?

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...