Gojković: Srbija veliki protivnik uvođenja sankcija

76

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvuje danas na sastanku u formatu kvinteta, Interparlamentarne unije (IPU) u Ženevi, a povodom Međunarodnog dana parlamentarizma.

Ovakav sastanak se održava prvi put u istoriji ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, a okupio je rukovodstvo IPU, predsednike parlamenata koji su predsedavali IPU, i Srbije, kao domaćina predstojeće skupštine ove organizacije.

Zeneva, 30. juna 2019. - Predsednica Skupstine Srbije Maja Gojkovic ucestvuje danas na sastanku u formatu kvinteta, Interparlamentarne unije (IPU) u Zenevi, a povodom Medjunarodnog dana parlamentarizma. TANJUG/ Pres sluzba Skupstine Srbije/ bk
Foto: TANJUG/ Pres sluzba Skupstine Srbije

Gojković je ukazala da je ovo važan istorijski trenutak za IPU, jer se prvi put održava sastanak kvinteta i to na Međunarodni dan parlamentarizma, a istovremeno se obeležava i 130. godina postojanja ove najstarije međunarodne parlamentarne organizacije, kao podsećanje na prvi sastanak tadašnje Interparlamentarne konferencije u Parizu 1889. godine.

Ona je u obraćanju istakla da je Srbija ponosna što će predstojeća 141. skupština IPU održati u Beogradu i to u ovoj godini značajnog jubileja i pozvala sve parlamentarce da u oktobru od 13. do 17. dođu u Srbiju.

Gojković je naglasila da će se kao predsednica parlamenta, koji će biti domaćin predstojećeg zasedanja, fokusirati na to kako skupština u Beogradu može da doprinese razvoju parlamentarizma i radu IPU u budućnosti, kao i da će to biti odlična prilika da se čuju različita mišljenja i predlozi na temu generalne debate.

Želimo da rezultati ovog skupa doprinesu razvoju rada parlamentarizma sveukupno, ali i radu IPU u budućnosti, rekla je ona.

Gojković je rekla da će taj skup biti dobra prilika da se razmeni mišljenje o važnim temama – jačanje međunarodnog prava, uloge i mehanizmi parlamentata, kao i doprinos regionalnoj saradnji.

„Čitav svet nalazi se na velikoj prekretnici i raskrsnici i svedoci smo ponavljanja kršenja pravila i načela međunarodnog prava uključujući osnovne aspekte poštovanja teritorijalnog integriteta i suverenita država, političke nezavisnosti država, uzdržavanje od upotrebe sile bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i neuplitanja u unutrašnja pitanja država…“, rekla je Gojković.

Ona je rekla da je Srbija veliki protivnik uvođenja sankcija državama kako političke, tako i ekonomske prirode sveukupno, a posebno uvođenja sankcija nad parlamentarcima koji zastupaju građane svojih država.

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, na sastanku u Ženevi se razgovara o značaju osnivačkih vrednosti IPU i parlamentarne diplomatije, o postignutim rezultatima na prethodnm skupštinama, kao i o predstojećim aktivnostima.

Današnjem sastanku, pored Gojkovićeve, učestvuju predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko, koja je predsedavala 137. Skupštine IPU u Sankt Peterburgu, predsednik Saveta Šura Katara Ahmed bin Abdulah Zaid Al Mahmud, predsedavajući 140. Skupštine IPU u Dohi, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron i generalni sekretar organizacije Martin Čangong.

Maja Gojković objavila datum i temu predstojeće skupštine Interparlamentarne unije

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...