Kako lakše „preživeti“ do sledeće plate?

392

Ako ste među onima kojima troškovi života prelaze mesečnu platu, onda sigurno razmišljate kako bi to moglo da se promeni, prenosi B92.

Naravno da je rešenje problema povećanje ličnih prihoda, ali ako u ovom trenutku to ne možete da promenite, postoje „trikovi“ kojima biste mogli da utičete na to da lakše „preživite“ do sledeće plate.

Ekonomski stručnjaci kažu da se finansijsko stanje ne može popraviti brzinskim rešenjem i kratkotrajnim „stezanjem kaiša“ jer se uglavnom radi o trajnom problemu, koji se iz meseca u mesec ponavlja, čineći život težim.

Dok ne počnete više da zarađujete, portal Novac.hr donosi neke od korisnih saveta.

Među njima su oni koji se odnose na kuhinju, pa se savetuje kuvanje kod kuće umesto da kupujete hranu u pekarama ili na drugim mestima, a tu su i sledeći predlozi: Ne kupujte skupe prelive za salate, napravite svoj od malo jogurta, ulja, soli i bibera; Ne kupujte ledene čajeve, skuvajte sami slatki čaj i ohladite ga; Ne kupujte unapred izmešane kesice s hranom poput muslija i slično, jeftinije je da ih kupite pojedinačno i zatim sami rasporedite; Jednom nedeljno pregledajte sadržaj hladnjaka i iskoristite ili zamrznite sve što bi se moglo pokvariti; Zasadite svoje začinsko bilje; Ne kupujte unapred oprana pakovanja povrća, kao na primer krompir, skuplja su i do tri puta.

Takođe, navode se i saveti pod nazivom „Reciklaža“: Koristite kutije za cipele za spremanje stvari umesto da kupujete skupe ukrasne; Čuvajte teglice od marmelada, umaka i meda; Koristite sodu bikarbonu, limun i sirće za čišćenje umesto da kupujete preskupe proizvode; Koristite stare peškire za brisanje površina umesto da konstantno trošite ubruse.

Kao način da se uštedi, tu su i „tretmani kod kuće“: Preskočite feniranje u salonu; Ako jedete u restoranu, podelite dva obroka međusobno, umesto da naručite ukupno četiri (predjelo+glavno jelo); Perite auto kod kuće ili u samouslužnoj autoperionici; Vežbajte kod kuće umesto u teretani.

Osim navedenih, predlažu se i drugi načini štednje: Gasite svetla kad izađete iz prostorije; Perite odeću u hladnoj vodi (bolje je i za pamuk); Trošite pametno; Pre kupovine napravite spisak i držite ga se; Koristite kupone i popuste; Kad god je to moguće, uložite u kvalitetne proizvode koji će vam se dugoročno isplatiti; Kupujte na veliko; Odvojite fond za krizne situacije, ako to uopšte možete izdavajte makar sitnu sumu mesečno.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...