Kako putovati svetom i potrošiti manje od 25 evra na dan?

352

Savete blogera Nomadic Matta prati milion ljudi kako bi putovali jednostavnije, jeftinije, duže i bolje, prenosi portal Bizlife.

Naime, on je odustao od kancelarijskog posla da bi istraživao svet, pisao i fotografisao, na šta ga je podstaklo putovanje na Tajland pre 14 godina.

Jedan od prvih tekstova kojima je osvojio publiku bavio se temom: Kako putovati svetom i potrošiti oko 40 evra na dan.

Zatim je usledio i nastavak – 5 zemalja u kojima ćete potrošiti manje od 25 evra.

Među njegovim najdražim destinacijama su Tajland, Bali, Grčka, Centralna Amerika, ali i nama bliža Budimpešta.

Na popisu nisu Kina, Indija, Kambodža ili Južna Amerika jer ih još nije posetio, pa iako su jeftine, nisu na listi.

Foto: Pixabay, ilustracija

Tajland je, bez obzira na to što je popularna turistička destinacija, ostao relativno povoljan.

Ako izbegnete smeštaj na najpopularnijim ostrvima, moći ćete najnormalnije da živite na dnevnom budžetu od 2 do 4 evra. Za jednostavnu sobu treba izdvojiti od 5 do 8 evra, a da se najedete možete za 4 evra. Pića su nešto skuplja, ali za 2 evra nećete ostati žedni. Umesto taksija odaberite jeftiniji javni prevoz.

Foto: Pixabay, ilustracija

Bali je još jeftiniji od Tajlanda.

Na jugu, posebno oko Kute, naći ćete više soba jeftinijih nego na brojnim drugim mestima na zemlji, ali lako se mogu pronaći i one za manje od 8 evra. Iako su letovi dugački i skupi, jednom kad stignete na Bali, sve je jeftino. Većina lokalnih jela stoji manje od 8 evra, a „zapadnjačka“ se mogu pronaći za dvostruko više. Aktivnosti poput ronjenja pronaći ćete za 6-7 evra. Želite li proći još jeftinije, krenite s juga u unutrašnjost.

Foto: Pixabay, ilustracija

Grčka se takođe nalazi na ovoj njegovoj listi, ali ako u toj zemlji želite da prođete jeftino, zaobiđite Mikonos u širokom luku.

Ako posetite Grčku u predsezoni, prepolovićete troškove. Skromnija soba može se bukirati za 13-15 evra. Putovanje u septembru takođe je dobra ideja jer je more toplo, dani sunčani, a noći nešto svežije. Na prevozu možete uštedeti pomoću BlaBlaCara, aplikacije za deljenje prevoza, ili ako unajmite motor. Giros ćete platiti manje od 3 evra, a jagnjetinu manje od 10 evra.

Foto: Pixabay, ilustracija

Centralna Amerika je, osim Belizea, Kostarike i Paname, prilično jeftina i trebaće vam oko 25 evra dnevno.

El Salvador, Honduras, Nikaragva i Gvatemala imaju povoljan smeštaj, pa ćete lako naći smeštaj za manje od 10 evra, ručak do 5 evra, a pivo i za manje od evro.

Foto: Pixabay, ilustracija

Budimpešta nudi pregršt mogućnosti za zabavu i razgledanje.

Smeštaj u hostelu u Budimpešti možete pronaći za manje od 10 evra dnevno, a privatni smeštaj je dvostruko skuplji. Tražite li povoljnu varijantu za ručak, posetite pijacu, a uveče utolite glad u slasnom kebabu (oko 1,5 evra) ili sendviču. Dnevnu kartu za javni prevoz možete kupiti za 5 evra i voziti se 24 sata tramvajem, autobusom ili metroom.

Nova pravila na popularnoj destinaciji, kazne za turiste od 25 do 500 evra

 

Izvor Bizlife
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...