Masovno trovanje pčela, opština ne sluša ni ministra

190

Pčelari javljaju o masovnom trovanju pčela u Šidu na pojedinim lokacijama, koje je nastalo nakon tretmana komaraca iz aviona. Tretman je izveden 26. juna uveče.

„Iako je obećano da će se prskati nakon 20.15 sati, pčelari su javili da je avion nadletao njihove pčelinjake već u 19.36 i da je prvi simptom bio da se povratak pčela u košnice naglo prepolovio. Već 28. juna ujutru javljeno nam je da ispred košnica ima mrtvih pčela“, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije.

Apeli SPOS-a i Odbora za zaštitu pčela da opština odloži tretman posle 1. jula nisu uspeli.

Ministar poljoprivrede je , po saznanju da će prskati komarce usred lipove paše, pomogao tako što je nazvao opštinu Šid i oni su ipak prihvatili da odlože tretman nakon 1. jula.

Nakon toga, Zavod za javno zdravlje iz Sremske Mitrovice šalje dopis opštini Šid da se pojavio importovani slučaj malarije na teritoriji te opštine, te da preuzme mere iz svoje nadležnosti (OVDE). Opština Šid onda odlučuje da tretira komarce odmah bez odlaganja.

SPOS je onda kontaktirao Ministarstvo zdravlja i zamolio ih da intervenišu kod opštine Šid, što su oni i uradili, objasnivši im da ništa značajno neće da se dogodi po pitanju zdravlja, ako se tretman odloži za 4-5 dana, ali će pčele biti spašene. Njihova objašnjenja nadležni u opštini Šid nisu uzeli za ozbiljno i nisu prihvatili odlaganje tretmana. Tretman je obavljen, i pčelari su očajni, ostali su bez prinosa, bez ogromnog procenta pčela u košnici, i sve što mogu jeste da vrate košnice kući, jer više nemaju pčele za suncokretovu pašu, te je ovim tretmanom i ona uništena.

Izvor Infobrif/SPOS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...