Merkel: Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu

88

Zemlje Zapadnog Balkana su naši evropski susedi i imaju evropsku perspektivu, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg Samita o ovom regionu u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u Poznanju u Poljskoj.

Merkel je, u video poruci, istakla da je za ostvarenje evropske perspektive neophodno da zemlje regiona prevaziđu brojne tenzije i ispune uslove.

„Put je i dalje pun kamenja“, podvukla je nemačka kancelarka.

U Poznanju će u petak, 5. jula, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestovati Merkelova, na čiju inicijativu je 2014. pokrenut Berlinski proces sa ciljem da se pospeše dijalog i mogućnosti saradnje među zemljama regiona.

U regionu postoje pozitivni primeri dijaloga, navodi u saopštenju nemačka kancelarka, posebno ističući rešenje dugogodišnjeg spora oko imena Severne Makedonije.

„Političkom hrabrošću, kako severnomakedonskog premijera Zorana Zaeva, tako i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pošlo je za rukom da se taj konflikt reši“, podvukla je Merkel.

Ona je rekla da taj pozitivan primer treba da ohrabri da se reše problemi u Bosni i Hercegovini i „između Srbije i Kosova“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...