Ugostitelji će sa inspektorima ubuduće moći da se dogovore za manje kazne, ali pod ovim uslovom

240

BEOGRAD – Vlasnici ugostiteljskih objekata, hotela i turističkih agencija uskoro će moći da se dogovore oko manje kazne sa inspekcijom i sudijom za prekšaje. Uslov je da priznaju prekršaj. To je omogućeno novim Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, ali na to neće imati pravo oni koji rade u „sivoj zoni“.

„Zakon je namešten tako da deluje preventivno, jer je ostavljena mogućnost preduzeću, sudiji za prekršaje i inspektoru da se dogovore, pa da kazna za određeni prestup, recimo, ne bude maksimalna, već da o tome može da se pregovora. Svakako, za neke prestupe, kao što su poslovanje u sivoj zoni i neregistrovani objekti, tolerancija za sporazume biće – nula“, kazala je Božić Trefalt.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, ovaj sporazum može da se primenjuje za svaki mandatni prekršaj, gde se prizna krivica, kako bi se platila najmanja moguća propisana kazna, a ni ona nije tako mala.

„Kazne idu od 50.000 do nekoliko stotina hiljada dinara“, objašnjava Seničić.

Ukoliko se nedvosmisleno utvrdi da je neko kriv, popuni se dokument o priznavanju krivice i uglavnom će se uplaćivati najmanja moguća kazna, a ona nije ispod 50.000 dinara. To neće da važi za one koji rade nelegalno ili naprave prekršaj koji je kažnjiv gubljenjem dozvole za rad ili licence. Za najteže prekršaje to ne može. To će važiti, recimo, za one koji nemaj dobru dokumentaciju, nisu nekog prijavili…

Novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu stupio je na snagu 22. marta. Na sednici Radne grupe za ugostiteljstvo i turizam u Privrednoj komori Srbije nedavno su usvojene i smernice za primenu sporazuma o priznavanju prekršaja.

Kada se govori o ovogodišnjoj letnjoj sezoni, za sada nisu zabeleženi neki veći problemi sa turističkim agencijama, ispričala je Božić Trefalt. Uz to, agencijama je do 22. septembra, kada prođu odmori, ostavljen prelazni period da usvoje nova pravila koja se tiču depozita, kategorizacije i licenci.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...