Iz Los Anđelesa stižu lepe vesti: Film „Teslin narod“ je na putu da bude uvršten u konkurenciju za Oskara (VIDEO)

196

Dokumentarni film „Teslin narod“ reditelja Željka Mirkovića na putu je da ostvari kvalifikaciju za nagradu Oskara nakon prikazivanja u Njujorku i Los Anđelesu, pišu Vesti-online.
Celokupna dokumentacija je podneta Američkoj filmskoj akademiji i ovih dana očekuje zvaničnu potvrdu da je ovo ostvarenje ostao zvanični kandidat za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020. godine. Rađen u produkciji Optimistic filma i RTS, imao je uspešne premijere u Bostonu, Klivlendu i Pitsburgu gde je osvojio Spirit Anjard i Nikola Tesla’s Njorld Anjard. Nakon prikazivanja u Beogradu, dobija pozive iz celog sveta, a uskoro će ga videti publika u Vašingtonu, Čikagu, San Francisku, Torontu…

– Film je inicirala Tesla Science Foundation iz Filadelfije. Njen predsednik Nikola Lončar pozvao me je da se priključim ovom projektu nakon mog filma „Drugi susret“, koji se prikazivao u mnogim gradovima Amerike. Taj dokumentarac prati jedinstveni susret Dejla Zelka, pilota američke vojske i Zoltana Danija, oficira Vojske SR Jugoslavije, koji je komandovao jedinicom koja je 1999. oborila Zelkov avion. Ovaj film je naišao na veoma dobar prijem kod ljudi našeg porekla. Mnogi su mi tada rekli da postoji još mnogo lepih priča o našim ljudima koje treba zabeležiti – kaže za  portal Vesti reditelj Željko Mirković.

Ceo projekat je počeo na proslavi 200 godina od dolaska prvog Srbina u Ameriku, održanoj 2014. u Filadelfiji u organizaciji Tesla Science Foundation:

– Rešili smo da probamo da prikažemo koliko je naš narod doprineo razvoju američkog društva, od prvog Srbina Đorđa Šagića do danas i kakve su mogućnosti da se naprave povezivanja između matice i našeg naroda pre svega u Americi, a potom i generalno između celokupnog naroda gde god da se on nalazio – objašnjava Mirković, koji se naredne četiri godine posvetio ovom važnom projektu.

Naslov filma „Teslin narod“, kako ističe, globalno se prepoznaje kao brend koji nas obavezuje da se jedino zalaganjem postižu vrhunske vrednosti.

– Danas imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju – priča autor za portal Vesti-online.

Nikolu Teslu u filmu igra srpsko-američki glumac Željko Dimić, koji je „preko bare“ poznat pod imenom Jack Dimić. Poznat je po ulogama u brojnim filmovima, serijama i u pozorištu.

U ovom filmskom ostvarenju pojavljuje se više od 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima ostavili pečat u Sjedinjenim Američkim Državama i svetu.

– To je nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda. Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, ispričana je priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću), koga su spasli ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“. Ali, i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića – objašnjava naš sagovornik i dodaje da gledaoci imaju priliku da upoznaju i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Voltera Bogdanića, novinara „Njujork tajmsa“, koji potiče iz stare srpske kolonije u Čikagu, legendarne oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića…

– Razgovarali smo i sa Gordanom Vunjak Novaković, profesorom biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, pa sa profesorima sa MIT-a Vladimirom Bulovićem, u ovom trenutku jednim od vodećih naučnika iz oblasti nano tehnologije u svetu i Vladanom Vuletićem, koji je u samom vrhu na planeti u oblasti kvantne mehanike.

Svi sagovornici su, kako kaže reditelj Mirković, sa radošću pristali da u učestvuju u ovom projektu, pišu Vesti-online.

– Oni su ostavili trag gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države, već su svoja imena ugradili i u istoriju Srbije. Priča o njima je i priča o celom našem narodu koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire. Zato sam od starta želeo da svako svedočanstvo bude lično, od predstavljanja do ispovesti. To je nešto što se oseća u filmu, ta emocija, iskrenost, nglašava Mirković.

 

Izvor Vesti-online.com
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...