Sjajna vest: Od danas niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, evo koliko sada iznose

239

Internet u romingu u zemljama Zapadnog Balkana od danas je jeftiniji za 26 dinara po megabajtu, SMS poruka za pet dinara, a odlazni minut za 17 dinara, piše Blic.

Od 1. jula do 31. decembra 2019. godine praktično će trajati prva faza snižavanja cene rominga za sve korisnike u zemljama Zapadnog Balkana, pa će maksimalna cena odlaznog poziva moći će da bude oko 11 dinara po minutu, umesto dosadašnjih 28 dinara, što je više od 60 odsto jeftinije, navodi RATEL.

SMS poruka će umesto 9 koštati oko 4 dinara, a najveće sniženje korisnici u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini mogu očekivati kada je reč o mobilnom internetu, odnosno prenosu podataka, koji će sa oko 30 dinara biti smanjen na oko 4 dinara po megabajtu.

Cene će se, naravno, razlikovati od operatora do operatora, ali ovo su maksimalne granice koje je RATEL utvrdio svojim dokumentom. On praktično, predstavlja uputstvo operatorima, na kojima je sada formiranje finalnih cena za krajnje korisnike.

Kako se navodi u „Rešenju o snižavanju cene rominga i ceni terminacije poziva u romingu“ koje je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) donela 17. juna, a u koji je “Blic Biznis” imao uvid, dolazni pozivi u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2020. godine naplaćivaće se najviše 0,04 evra (oko 5 dinara) po minutu, a nakon toga – od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. koštaće maksimalno 0,025 evra (3 dinara) po minutu.

Rešenjem RATEL-a operatorima se određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana, počev od 1. jula 2019. godine i u njemu se navodi da za pozive u romingu neće biti naplaćivana uspostava veze, a za primljene SMS poruke i poruke govorne pošte u romingu neće se obračunavati dodatne naknade. Naplata odlaznih poziva vršiće se po sekundi, s tim što operatori mogu primeniti inicijalni minimalni obračunski period koji ne može biti duži od 30 sekundi.

Naknada za prenos podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak MMS poruka koje se mogu naplaćivati po jedinici.

Sniženje po fazama

Prema Sporazumu, koji je ispred Srbije potpisao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, maksimalne cene rominga u regionu Zapadnog Balkana treba dovesti na nivo cena prema pravilima „rominga kao kod kuće“ koja važe u Evropskoj uniji, i to najkasnije do 1. jula 2021. godine, te treba uvesti prelazni period, počev od 1. jula 2019. godine.

Zato se u Rešenju RATEL-a navodi da je počev od 1. jula 2019. godine, pa do 30. juna 2021. predviđeno postepeno snižavanje cena rominga u zemljama Zapadnog Balkana u nekoliko faza, i to od 1. jula 2019. godine, zatim od 1. januara 2020. i na kraju od 1. jula 2020. godine, da bi od 1. jula 2021. godine došlo do potpunog ukidanja naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana. To znači da će korisnici plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Od 1. januara 2020. godine predviđeno je da se menja način obračuna, tako da će svi korisnici plaćati roming po principu koji podrazumeva zbir domaće cene (koju trenutno plaćaju u domaćem saobraćaju) plus roming naknadu. To će dovesti do dodatnog snižavanja troškova rominga za većinu korisnika, a od 1. jula 2020. godine uslediće još jedno smanjenje roming cena za dolazne pozive i prenos podataka za sve korisnike.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...