Spremite se za tropske temperature: Evo gde će danas biti najtoplije, a gde najprijatnije (TABELE)

371

Nakon obilnih pljuskova sa grmljavinom koji su pre nekoliko dana zahvatili našu zemlju, stiže nam pravo letnje vreme i tropske temperature kojima se većina sugrađana raduje, a naročito oni koji uživaju u brčkanju i sunčanju na plažama.

U narednih nekoliko dana pored visokih temperatura koje neće prelaziti 38 podeok, očekuje nas i kratkotrajna kiša koja će biti lokalnog karaktera i neće dovesti do poremećaja ravnoteže toplog i sunčanog vremen, piše Blic.

Za ponedeljak se prognozira da će najtoplije biti na teritoriji Vojvodine.

Kako meteorolog Đorđe Đurić iz „Weather2Umrella“ priča za „Blic“, temeperature oko 30 stepeni će biti prosečna slika ovogodišnjeg leta u Srbiji.

Tropski talas od početka sedmice

U ponedeljak se očekuju osetno toplije temperature u odnosu na prošle dane, pri čemu će se maksimalna dnevna temperature kretati od 32 do 37 stepeni u nekim delovima Srbije. Prosečna temperatura zadržaće se na 35 podeoku.

RHMZ

U utorak će biti još toplije, sačekaće nas sunčano vreme sa temperaturama od 33 do 37 stepeni. U nekim delovima Srbije temperatura može dostići i 38 podeok.

U utorak tokom večeri i noći od severozapada Srbije do Vojvodine očekuje se priliv nešto svežijeg vazduha što znači da može doći do lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ali uglavnom lokalnog karaktera. Nakon toga očekuje se zahlađenje koje će doneti severozapadni vetar.

„Usled oslabljenog hladnog fronta koji dolazi sa severozapada doći će do pojave nešto jačeg vetra, koji će već od srede biti znatno oslabljen i proširiće se preko ostatka većeg dela Srbije“, rekao je Đurić.

Sreda i četvrtak delimično stabilno

U sredu se očekuje uglavnom suvo vreme uz moguće lokalne pljuskove sa grmljavinom na jugu, jugozapadu i zapadu Srbije. Maksimalna temperature kretaće se od 28 na zapadu do 36 na istoku i jugoistoku Srbije.

„U Beogradu, nakon kiše i priliva nešto hladnijeg vazduha lakše će se disati, i sugrađane će sačekati osveženje“, dodaje Đurić.

Inače, najviša temperatura koja se prognozira za glavni je grad je to 36 stepeni Celzijusa.

Tokom četvrtka očekuje se pretežno sunčano vreme. Na jugu i na jugoistoku moguća je pojava kratkotrajnih pljuskova sa temperaturom od 28 do 33 stepena.

Uglavnom tokom nedelje neće postojati indicije za znatnije zahlađenje i dugotrajnije pljuskove.

Petak, subota i nedelja idealno topli

Vikend će proći sa prosečnom temperaturom oko 30 stepeni. Te temperature će se zadržati i početkom naredne nedelje.

U nedelju će se maksimalne temperature kretati od 28 do 31 stepen tokom dana.

Najprijatnije u Užicu

Tokom nekoliko tropskih dana najprijatnije temperature biće u gradovima koji se nalaze u podneblju brdsko-planinskih predela, a jedan od njih je Užice sa temperaturama ispod 30 stepeni.

Stanovnici Niša, i generalno doline Velike Morave trebalo bi da budu spremni na veoma visoke temperature, i verovatno najviše u odnosu na ostale gradove u Srbiji.

„Ono što je bitno jeste to da je direktan tropskih udar koji je prethodne nedelje pogodio Francusku i Španiju, ovoga puta obišao Srbiju, tj. kod nas stigao znatno oslabljen“, kaže meteorolog Đurić.

Visok UV indeks

rhmz

U nedelju, ponedeljak i utorak u većini gradova širom naše zemlje očekuje se nivo UV indeksa od 8 do 10, što je po njegovoj prognozi visok, kako navodi RHMZ.

Najveće delovanje sunčevih zraka očekuje se u Sjenici i na Kopaoniku, pri čemu će UV indeks iznosti čak 10, bez obzira na brdsko-planinski položaj ovih mesta svi stanovnici trebalo bi da se adekvatno zaštite od sunca.

Preventiva

Izbegavajte naporne fizičke aktivnosti. Ako morate da ih obavljate, činite to u toku najhladnijeg dela dana, što je obično između 4:00 i 7:00 časova ujutru. Boravite u hladu. Ne ostavljajte decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima, navodi Batut.

Osetljiva populacija (deca, trudnice i osobe starije od 65 godina) mogla bi da zatreba pomoć tokom vrelih dana. Ako neko uzima lekove, proverite sa njihovim lekarom da li ti lekovi utiču na termoregulaciju. Zatražite medicinski savet ako patite od nekog hroničnog oboljenja ili istovremeno uzimate više različitih lekova.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...