Izgleda da 5G telefoni neće tako brzo postati dominantni…

Čekaćemo još malo dok ovo ne postane standard, ili bar nešto blizu tome

214

Tehnologija 5G još je u povoju i daleko je od prihvaćene, pošto tek ove godine neke od tehnološki najrazvijenijih zemalja uključuju podršku za nju. To nema veze sa tim da ogromna većina stanovništva u njima uopšte nema uređaje koji bi mogli da je koriste.

To su tek prvi problemi, pre onih kao što su cena 5G, zatim paketi za korisnike, za koje se kaže da su besmisleni ako nemaju neograničen internet. Za sada imamo tek nekoliko uređaja sposobnih za 5G, ali će se taj trend menjati u narednih nekoliko godina.

Američki analitičar Canalys predvideo je da će u narednih pet godina svetu biti isporučeno 1,9 milijardi 5G telefona, od čega čak 800 miliona u 2023. godini, što će tada iznositi 51,4 odsto prodaje svih pametnih telefona, predviđa list.

„Kineski brendovi kao što su Huawei, Oppo, Xiaomi i ZTE su partneri za 5G za tri lokalna operatera. Samsung će svakako iskoristiti priliku koja mu se ukaže da se bori u Kini. Ipak, Apple će propustiti šansu ove godine, pošto će korisnici tek 2020. dobiti 5G iPhone. Time kompanija rizikuje da ljudi pređu sa iPhonea na neki od uređaja agresivne konkurencije“, piše analitičar Canalysa Mo Jia.

U izveštaju se navodi i da će na teritoriju Kine biti isporućeno 34 odsto svih 5G telefona na svetu. Nakon toga sledi Severna Amerika sa 18,8 odsto, a onda Pacifik sa 17,4 odsto.

Bilo je ranije predviđanja da ćemo do 2019. biti preplavljeni 5G flagship Androidima, ali ćemo izgleda sačekati na to.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...