Ispraćaj Momira Bulatovića, delegacija Srbije na sahrani ali bez predstavnika aktuelne crnogorske vlasti

86

PODGORICA – U Srpskoj kući u Podgorici danas je održana komemoracija nekadašnjem predsedniku Crne Gore i saveznom premijeru SRJ Momiru Bulatoviću koji je iznenada preminuo u nedelju 30. juna, u 63. godini, u rodnom selu Raći u Crnoj Gori.

Ćerka Nina, supruga Nada, rodbina, brojni saradnici i poštovaoci okupili su se danas u Srpskoj kući kako bi se oprostili od pokojnog Momira kog je srce izdalo u rodnom selu Raći…

Pokojni Bulatović biće sahranjen danas u 15 sati u rodnom selu. Na hiljade ljudi danas je došlo da mu oda poštu.

FOTO: PRINTSCREEN IN4S
Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji predvodi delegaciju Republike Srbije na sahrani nekadašnjeg predsednika Crne gore i Vlade SRJ, Momira Bulatovića, položio je na njegovom odru venac u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije.

Vulin je takođe izjavio saučešće porodici Momira Bulatovića na gradskom groblju u Podgorici.

Venci predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije bili su jedini venci zvaničnika na odru prvog predsednika Crne Gore i Vlade SRJ.

Crnogorski portal IN4S ističe da predstavnici crnogorske države do podneva nisu odali poštu svom bivšem predsedniku, niti izjavili saučešće porodici.

Navodi se da je Bulatovićeva porodica poručila da “predstavnici aktuelne crnogorske vlasti mogu doći na sahranu ukoliko imaju obraza da to učine”.

Komemoracija povodom smrti bivšeg predsednika Crne Gore Momira Bulatovića, koji je preminuo u nedelju u 62. godini, održana je danas u Kombank dvorani, a komemorativnom skupu prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Posle odavanja počasti minutom ćutanja o nekadašnjem predsedniku Savezne vlade SR Jugoslavije je govorio bivši ministar u Saveznoj vladi Živadin Jovanović koji je rekao da će Bulatović ostati upamćen kao političar i državnik širokih demokratskih pogleda i čovek blage reči, a jakih argumenata.

Jovanović je istakao da je Bulatović bio iskreno i duboko opredeljen za afirmaciju i očuvanje SR Jugoslavije kao zajedničke države Srbije i Crne Gore.

”Bio je svestan posledica nasilnog drobljenja srpskog nacionalnog bića i da se zato borio za zaštitu i poštovanje osnovnih prava srpskog naroda na teritoriji bivših republika SFRJ”, rekao je Jovanović.

Bulatovića je opisao kao državnika i čoveka kojeg su krasili umerenost, skromnost, odbrana istine i pravdoljubivost i koji državne funkcije nije shvatao kao privilegiju, već kao najveću dužnost i čast.

”Svakoj dužnosti i poslu pristupao je sa kriterijuma državnog i nacionalnog interesa i postupao je časno, posvećeno odgovorno, a to objašnjava zašto je Momir bio omiljen i poštovan ne samo od saradnika, već i od javnosti i onda kada se povukao iz politike”, naveo je Jovanović.

Dodao je da će Bulatovića pamtiti po tome što je u teškom periodu nove zajedničke istorije Srbije i Crne Gore bio jedan od najbližih i najpouzdanijih saradnika Slobodana Miloševića što je, kako je primetio, bilo posebno značajno u periodu traženja mirnog i održivog rešenja za jugoslovensku krizu.

Istakao je da je Bulatović imao važnu ulogu u postizanju Dejtonskog sporazuma i da će ostati upamćen kao hrabar i postojan državnik koji se nije kolebao kada je trebalo štititi nacionalne i državne interese.

Podsetio je i da je Bulatović tekst iz Rambujea ocenio kao neprihvatljiv ultimatum čiji cilj, kako je verovao, nije bio postizanje mirnog i trajnog političkog rešenja za KiM, već opravdanje za NATO agresiju.

Prema njegovim rečima, Bulatović je doprinosio punoj usklađenosti Savezne vlade i Vlade Srbije kada je trebalo braniti interese države u vezi sa KiM.

Kako je rekao, pod Bulatovićevim predsedvanjem, 3. juna 1999. godine, Savezna vlada odobrila dogovor Ahtisari-Černomidin-Milošević koji je, kako je dodao, predstavljao osnov za Rezoluciju UN 1244.

””Kada je rukovodstvo Crne Gore iskazivalo separatističke tendencije, Bulatović je ostao privržen interesima zajedničke države jer je dobro razumeo da je to najbolji način za zaštitu zajedničkih interesa i sprečavanje širenja separatizma i novih prekrajanja granica na Balkanu””, naveo je Jovanović.

Podsetio je i da je Bulatović bio je svedok odbrane u Haškom tribunalu u procesu protiv potpredsednika Savezne vlade Nikole Šainovića i drugih jugoslovenskih rukovodilaca, navodeći da je dugo i savesno pripremao i svedočenje u slučaju Miloševića i da je stavove i činjenice izneo u knjizi ””Slobodan Milošević – neizgovorena odbrana””.

Komemoraciju je organizovalo Udruženje građana ””Sloboda”” čiji je Bulatović bio predsednik, a skupu su prisustvovali njegovi saradnici i prijatelji, predstavnici Foruma za svet ravnopravnih, Kluba generala i admirala, Fonda mladih poljoprivrednika ”Borka Vučić”.

Izvor Naši u svetu
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...