Haradinaj: Nadamo se da će Beograd razumeti da je Kosovo država, a ako ne onda…

452

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj izjavio je danas da nema vraćanja unazad kada je reč o odnosima sa Beogradom, da nema ukidanja taksi, podele i pripajanja, već samo, kako kaže, međusobnog priznanja, što bi donelo kako kaže slobodu narodu i slobodnu trgovinu.

„Mi branimo naš nacionalni interes i biće ovako dok Srbija ne bude spremna da sedne za sto i da dogovorimo odnos između Srbije i Kosova. Ti odnosi mogu da budu uz međusobno priznanje u postojećim granicama. Bićemo onda slobodan narod na obe strane i biće slobodne trgovine“, rekao je Haradinaj u opširnom intervjuu za portal „Kossev“.

Na pitanje da li veruje da je to moguće, Haradinaj kaže da ne misli da priznanje mora da dođe zbog taksi, već da je to interes, možda, i Srbije: „Srbija će da nas prizna zbog Srba, ne zbog nas. Mi ne tražimo neku uslugu od Srbije“, kazao je Haradinaj koji je na pitanje u čemu je to kompromis za Srbiju rekao: „Isto u čemu je i kompromis za nas da priznamo Srbiju“.

Na pitanje da li li će da menja nešto u okviru politike prema taksama koja traje sedam meseci i koja, kako je mnogi ekonomski stručnjaci smatraju ukidanjem slobodne trgovine, odnosno tumače kao ekonomski nacionalizam, Haradinaj je odgovorio da, kako kaže, odluka nije doneta na osnovu arogancije Prištine.

„Prvo, samo da vam dam do znanja i da građani to znaju: Svaki građanin može do 165 evra da izvozi iz Srbije bez ikakve carine lične namirnice. Ako su četiri putnika, to može da traje za više od nedelju ili mesec dana. Drugo što je bitno, za humanitarne potrebe crkve, za škole, za ambulante, ne postoji nijedna taksa ili carina za to. Sve je otvoreno. Odluka o taksi za robu iz Srbije i Bosne nije doneta iz (razloga) arogancije Prištine, nego smo bili, ja bih rekao, primorani na to. Sada možemo da se vratimo za sto, možemo da suspendujemo taksu, ali nam treba okvir za dijalog“, kazao je Haradinaj.

Govoreći o dijalogu, on kaže da je za to potreban okvir, a okvir za dijalog je, prema njegovim rečima – sporazum: „To znači – uvek ćemo da pričamo o priznanju“. On dodaje da dijalog mora imati svoje okvire, o čemu, kako kaže, se priča i „zbog čega sedimo za stolom“.

Nada se kaže, ipak, da ovakvo stanje neće trajati zauvek i da će, kaže: „Beograd razumeti da Kosovo postoji, da je država, a ako to nije spreman, onda moramo da čekamo“.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...