Iz Zavoda za biocide: Komarci sa virusom Nila registrovani i u Beogradu

700

Pored sedam gradova širom Srbije, i u Beogradu su registrovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila koji je 2018. godine odneo više od 20 života u našoj zemlji. Međutim, ove godine obolelih ljudi od ove groznice nema, pa samim tim ni razloga za zabrinutost, poručuje Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

„Virus Zapadnog Nila prisutan je u Srbiji od 2012. godine. Svake godine je različit broj obolelih, tako da se ne može prognozirati kakva će ova godina biti. Godine 2013. i 2018. su bile izuzetno tople i pogodne za razvoj komaraca. Trebalo bi da ove godine bude manje zaraženih i bolesnih, tako da se nadamo da se neće ponoviti prošla godina“, rekao je Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide za TV „Prva“.

On je potom gostujući u „Beogradskoj hronici“ podsetio da su rezervoar zaraze ptice, uglavnom gavrani i čavke, te da su „kućni“ komarci prenosioci bolesti, tako da gde ima mnogo zaraženih ptica biće i ovih opasnih komaraca.

„Virus je otkriven na grobljima, u šumskim kompleksima i uopšte na mestima gde borave ove ptice stanarice. Brojnost rečnih ili šumskih komaraca, koji su agresivniji i prisutni u svim delovima grada, polako opada, a raste brojnost „običnih“ ili „kućnih“ komaraca koji su prenosioci virusa Zapadnog Nila“, rekao je Aleksić.

Kako je dodao, tigrasti komarac koji je registrovan u pojedinim državama koje nas okružuju još nije registrovan kod nas i podsetio da takvi komarci mogu preneti jednako opasne bolesti poput denga ili čikungunja virusa.

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani su do sada, osim u Beogradu, i u Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Velikom Gradištu, Somboru i Sremskoj Mitrovici, a za sada ni u ovim gradovima nema obolelih od groznice.

Zavod za biocide danima unazad sprovodi akciju zaprašivanja širom Beograda, a proteklog vikenda ona je izvedena i iz vazduha, u delovima grada gde drugačije nije moglo da se priđe zbog visokih podzemnih voda. 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...