Ceo svet u problemu: Ekstremne klimatske promene može ublažiti samo ovo

170

Ekstremne klimatske promene mogu biti sprečene sadnjom milijardu hektara šume, pokazuju rezultati studije o klimatskim promenama – IPCC.

Istraživači kažu da na Zemlji ima dovoljno prostora da se zasadi šuma površine Sjedinjenih Američkih Država, kao i da bi ova šuma imala veliki pozitivan uticaj na klimatske promene.

Sadnjom šume bi količina ugljen dioksida u atmosferi bila smanjena za 25 odsto.

To je, prema autorima studije, trenutno najefikasnije rešenje za klimatske promene u svetu, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Međutim, nekoliko istraživača je izrazilo rezerve i osporilo ideju da je sadnja drveća najbolje rešenje za klimatske promene.

„Pošumljavanje je možda najefikasnije rešenje, ali je daleko od “najboljeg rešenja za klimatske promene“, pogotovu u odnosu na potpuno smanjenje emisije fosilnih goriva“, smatra profesor Majls Alen sa Univerziteta Oksford.

Drugi nisu uvereni da će drveće apsorbovati ogromnu količinu ugljen-dioksida.

Zbog mogućnosti da apsorbuje ugljen dioksid, drveće je važno oružje u borbi protiv sve viših temperatura.

Istraživači tvrde da ako svet želi da ograniči rast temperatura za jedan i po stepen do 2050. godine, neophodno je posaditi još milijardu hektara šuma.

Identifikovali su šest zemalja gde treba zasaditi najviše drveća: Rusija (151 miliona hektara), SAD (103 miliona hektara), Kanada (78 milion hektara), Australija (58 milion hektara), Brazil (50 miliona hektara) i Kina (40 miliona hektara).

Ključno je i da se šume zaštite, da se traže druga rešenja za klimatske promene i da se nastavi sa izbacivanjem fosilnih goriva iz upotrebe, zaključuje se u studiji.

Izvor Nasiusvetu.com
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...