Britanci se ne obaziru na pritiske SAD, Huawei radi sa SVIM operaterima u zemlji

Ljubav je jedno, a posao nešto sasvim drugo

306

Britanski telekom operateri očigledno nisu zabrinuti zbog pritska SAD da se odbaci Huawei, odnosno da se ne sarađuje sa kineskim gigantom kada je u pitanju izgradnja 5G strukture u zemlji.

Naime, kako javlja Gardijan, pozivajući se na svoje izvore, sva četiri najveća operatera u britaniji (EE, O2, Three i Vodafone) koriste Huawei da bi napravili 5G infrastrukturu. Mađarska se nešto ranije odlučila za sličan korak.

Huawei je navodno umešan u pravljenje infrastrukture u šest od sedam gradova u kojima će Vodafone početi da uvodi 5G, dok pomaže pri „stotinama“ EE mesta. Prema tim izvorima, O2 i Three takođe imaju ugovore sa Huaweijem.

Veruje se da kompanije koriste Huawei tehnologiju u elementima opreme koji nisu esencijalni. To bi bilo u skladu sa ranijim nalazima britanske vlade, koja je procenila da se svaka opasnost od potencijalne špijunaže može kontrolisati, tako da neće zauzimati strožiji stav prema opremi kompanije.

Potoji još razloga da se posluje sa Huaweijem, osim toga što nema dokaza da se oprema koristi za špijuniranje. Naime, oslanjanje na jednog dobavljača opreme može da bude opasno. Kvar u kod Ericssona doveo je do toga da korisnici O2 ostanu bez 3G i LTE servisa. Da su svi operateri koristili tu opremu, svi su mogli da imaju isti problem.

Oslanjanje na jednog operatera bi moglo da odloži i pokretanje 5G mreže za čak dve godine.

Izgleda da su i britanski poslovni ljudi shvatili – ako hoćeš 5G brzo, ne može se bez Huaweija.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...