Stiže nam nevreme: Ovim delovima Srbije preti najveća opasnost (TABELE)

1.810

Tropsko vreme sa visokim temperaturama koje je obeležilo početak ove nedelje prekidaju lokalne vremenske nepogode propraćene obilnijim pljuskovima i pojavom grada, a Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje da će one zahvatiti severne, zapadne i centralne krajeve.

„Današnji dan protiče u znaku sunčanog i tropskog vremena. Temperatura će biti visoka – u većini predela biće od 30 do 34 stepena. U poslepodnevnim i večernjim satima očekuje se pojava hladnog fronta, te će u severnim i zapadnim, a potom i centralim delovima zemlje doći do naoblačenja i lokalnih pljuskova koji će biti propaćeni grmljavinom i pojavom grada. Najveća opasnost će biti na području Vojvodine, Beograda, Šumadije, Podunavlja, Pomoravlja, Zapadne Srbije, Mačke i Kolubarskog okruga. Tamo će biti olujni pljuskovi, grad i intezivni vetar“, kaže Đorđe Đurić, meteorolog iz „Weather2Umbrella“.

RHMZ

U navedenim krajevima Srbije se očekuju lokalne vremenske nepogode: obilni pljuskovi, grmljavine, pojava grada i kratkotrajno olujni vetar, upozorio je danas RHMZ.

RHMZ

Crveni meteoalarm RHMZ-a na snazi je u Pomoravlju, Šumadiji, Sremu i zapadnoj Srbiji.

RHMZ

Narandžasti meteoalarm na snazi je za Bačku, Banat, Beograd, istočnu, jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju, kao i za Kosovo i Metohiju.

Vremenske nepogode i u Evropi

O promeni vremena oglasio se i ugledni globalni meteorološki servis AccuWeather, piše Jutarnji.hr.

„Predah od vrućina u većem delu Evrope koja je bila pogođena nezapamćenim toplinskim talasom doći će u obliku potencijalno opasnih oluja“, piše Accuweather, kako prenosi „Istramet“.

„Sukob vrućeg i vlažnog vazduha na označenom području pogodovaće razvoju jakih oluja. U nedelju će se jaki grmljavinski uslovi razvijati od Hrvatske pa sve do Bugarske. Izolovanih grmljavinskih uslova može biti i na istoku Španije“, navodi AccuWeather.

„Jake oluje biće izolovane, ali svaki sistem moći će uzrokovati lokalne poplave, razorne vetrove“, rekao je meteorolog AccuWeathera Tajler Rojs. U nedelju se najveće nevreme očekuje u severoistočnoj Italiji odakle će se širiti na balkansko poluostrvo – dodao je.

Glavne zone opasnosti u nedelju uključuju Udine, Zagreb, Sarajevo, Beograd, Temišvar i Cluj-Napocu. Nova serija nestabilnosti za područje od juga Francuske do BiH izgledna je već u utorak, izvestio je američki AccuWeather.

Nakon velikih vremenskih nepogoda, jutro u novoj nedelji počeće sa pljuskovima i grmljavinom na istoku, a na severu i u ostalim delovima zemlje biće pretežno sunčano vreme.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...