Kako da osamostalite svog psa?

Da li vam se čini da je vaš pas previše vezan za vas, da ne možete da ga ostavite ni na sekund, i da to utiče na njegovo zdravlje i ponašanje?

1.806

Ako vaš pas ignoriše prisustvo drugih ljudi, i ponaša se normalno i veselo samo u VAŠEM prisustvu, a u odsustvu pokazuje znake snažne anksioznosti razdvajanja, postoji nekoliko koraka koje možete da preduzmete, kako biste mu pomogli da se izbori sa ovom vrstom problema.

  • SPREČITE BESOMUČNO PRAĆENJE

Ljudi često uživaju u konstantnom društvu svojih ljubimaca, zaboravljajući da ovakav odnos može dovesti do patnje tokom prve naredne razdvojenosti.

Ako je vaš ljubimac preterano vezan za vas, pokušajte da ovo svedete na zdravu meru, između ostalog i time što ćete se izboriti za „svoje vreme i svoj prostor” u domu, učeći pritom psa samostalnosti i jačajući njegovo samopouzdanje.

Psi koji su preterano vezani za vlasnika želeće, tako, da spavaju kraj njegovih nogu kako bi pratili svaki njegov pokret. Za početak, pokušajte da ga učite da spava u svom krevetu, ili barem da ne bude konstantno priljubljen uz vas.

Naučite ga, zatim, da mirno sedi u prostoriji dok vi boravite u drugoj sobi. Ako pritom grebe, laje ili cvili, sačekajte da ovakvo ponašanje prestane, pa se tek onda vratite.

  • UKLJUČITE UKUĆANE

Ako živite sa još nekim, pružite priliku svojim ukućanima da vašem psu pokažu svoje vrednosti, zabavne i nežne strane. Dozvolite im da preuzmu neke vaše „obaveze”, poput hranjenja ljubimca, šetnje, igranja ili treniranja.

Uključite i njih u zajedničku igru, i pozovite ih da i oni hvale ili nagrađuju psa za dobro urađene zadatke ili poželjne oblike ponašanja.

  • IGNORIŠITE TRAŽENJE PAŽNJE

Ako primetite da je vezanost vašeg psa za vas preterana, na taj način da pas pati kada ste i najmanje odsutni – fizički, il duhom, pokušajte da ignorišete njegovo stalno traženje pažnje.

Ovo ne znači da mu uskratite potrebnu pažnju, već samo da je kontrolšete i pokušate da upravljate ovim odnosom.

  • SMANJITE KONTRAST PRISUSTVO-ODSUSTVO

Ako ste neprestano u stanu posvećeni svom psu, osetiće veliku promenu i snažan nedostatak pažnje u periodima vašeg odsustva.

Ublažite emocije i gestove prilikom izlaženja iz stana i povratka.

Trudite se da tokom vašeg odsustva sve drugo ostane isto – neka radio, na primer, ostane uključen, neka vaše papuče ne budu u hodniku (ako su vam inače na nogama) i slično.

  • SAMOSTALNA IGRA

Učite psa da se i tokom vašeg prisustva igra sam.

Ovo je dobro iz dva razloga: sa jedne strane – razvijaće samostalnost ljubimca, dok će, sa druge strane – smanjiti kontrast prisustvo-odsustvo, te će vaš pas moći mirnije da se posveti igračkama i rešavanju zagonetki i problema za pse i tokom vašeg odsustva.

  • ISKLJUČITE MOGUĆNOST ZDRAVSTVENIH RAZLOGA

Ponekad je preterano vezivanje za vlasnika samo posledica zdravstvenih problema koje ljubimac trpi. Psi koji izgube vid ili sluh tokom starenja, ili usled nekih drugih okolnosti, postaju previše zavisni u odnosu na svog vlasnika.

Kognitivna disfunkcija kod starijih pasa takođe može dovesti do ovakvih promena u ponašanju.

Zbog toga je pregled veterinara veoma važan korak u praćenju i tretiranju ovog problema.

Kako da trenirate psa da ostaje sam kod kuće

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...