Poljska daje pola miliona evra za Zapadni Balkan

172

Poljska daje pola miliona evra u zajednički fond za Zapadni Balkan, koji vode Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Na marginama samita Evropske unije za Zapadni Balkan održanog u Poznanju, EIB je potpisala novi sporazum o podršci Investicionom okviru za Zapadni Balkan (WBIF), kojim se predviđa doprinos Poljske od 500.000 evra, saopštio je danas ovaj evropski zajmodavac.

WBIF omogućava EIB-u da usmeri dodatna finansijska sredstva u region s ciljem unapređenja povezivanja unutar regiona i njegovog povezivanja sa Evropskom unijom.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan kombinuje kredite EIB-a sa grantovima i usmerava ih u privatne investicije, a do sada je mobilisao 18 milijardi evra investicija.

U budućnosti WBIF će se proširiti iz oblasti saobraćajnog i energetskog povezivanja na pružanje podrške projektima životne sredine, socijalne ekonomije, digitalnim programima i novom Zelenom planu za Zapadni Balkan.

U saopštenju se podseća da je 4. jula u Beogradu, EIB potpisala projekat o grantu od 1,1 milion evra sa Gradom Beogradom, u okviru ERI programa, radi podrške poboljšanju vodovodne i kanalizacione infrastukture u glavnom gradu Srbije.

EIB ostaje posvećena ekonomskom i socijalnom razvoju Zapadnog Balkana i planira da poveća investicioni portfolio u regionu dajući prioritet projektima konkurentnosti, inovacija i klime, izjavio je Verner Hojer, predsednik EIB-a na samitu u Poznanju.

Izvor Nasiusvetu.com
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...