Borisov: Ja vas toliko volim, mi smo takvi prijatelji…

182

Jasno je da Kosovo nije priznato od strane svih zemalja učesnika u ovom procesu, ali mi nije jasno zašto je za šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića neprihvatljivo to što je rekao da Beograd i Priština treba da sednu i dogovore se o nekim stvarima.

Borisov je ovo kazao danas, na samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope na Jahorini.

„Ne znam šta je sporno u iznošenju mog stava po pitanju Kosova, ja sam rekao ono što mislim, a to je da treba da sednemo i da pokrenemo diskusiju kako bismo uskladili ono oko čega se ne slažemo“, rekao je Borisov.

Kako je naveo, i Bugarska ima „otvorena pitanja sa Turskom, nisu samo Beograd i Priština“.

„Ali, mi sedimo, sastajemo se, razgovoramo sa njihovim predstavnicima i kreiramo razne inicijative i aktivnosti koje vode napretku“, objašnjava Borisov.

On je kazao da sada „diskutujemo o tome što predstavnici iz Prištine nisu na Jahorini, umesto da se razgovara šta doprinosi napretku našeg regiona“. Naveo je i da će zbog odsustva prištinskih vlasti na ovom sastanku, morati lično tamošnjim vlastima da čestita preuzimanje predsedavanja ovim procesom u narednoj godini.

Govoreći o carinskim taksama koje je uvela Priština, Borisov je napomenuo da je upravo to primer zašto treba da sednemo i razgovaramo jer, kaže, „takve mere koče čitav region“. Takođe, rekao je Borisov, „možete interpretirati moje reči, ali moramo shvatiti da je neophodno da sarađujemo kako bismo bili zajedno na putu ka EU“.

„Moramo da prihvatimo kritike, da usvojimo savete i da idemo svi zajedno napred ka EU, inače možemo ovde da se svađamo, i samo da usvajamo neke zaključke na ovakvim skupovima“, istakao je Borisov.

Razgovor sa Brnabić

On je ukazao na naredno preuzimanje Berlinskim procesom zajedno sa Severnom Makedonijom, i da će nastaviti intenziviranje saradnje kako bi bio nastavljen proces proširenja.

Nakon sinoćne večere učesnika samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, Borisov se obratio predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, i objasnio da je njegova izjava u Poznanju pogrešno shvaćena.

„Ja vas toliko volim, mi smo takvi prijatelji, kako su mogli da me tako shvate? Uvek sam govorio: oni moraju da se pozabave Kosovom. Nikada nisam govorio ništa drugo. A sada pozivamo ambasadore. A ja ništa nisam rekao“, objasnio je Borisov Ani Brnabić, prenosi „Sputnjik“.

Istakao je da nikada nije imao loše namere prema Srbiji i da nije želeo da se meša u unutrašnje poslove.

„Bila si tamo (u Poznanju). Ja se vraćam, a on (Ivica Dačić) kaže da ne treba da delim savete šefu diplomatije, a ja imam najbolje namere prema njemu“, objasnio je Borisov.

Borisov je ranije rekao da bi budući visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borel trebalo da zastupa stav cele Unije, bez obzira što Španija ne priznaje Kosovo.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...