Stiže nam prvi električni Mini – idealan za grad, ali ne i za duga putovanja

BMW je objavio datum izlaska svog "čeda"

207

Prošle su dve godine od kada se pojavio koncept za električni Mini, ali on je sada realnost. BMW je saopštio da je zvanično ime automobila Mini Electric, ali je poznat i kao Mini Cooper SE, kao i da će se na tržištu naći u martu 2020. godine.

Auto neće imati velike točkove („sedamnaestica“ maksimalno), neke „fensi“ farove ili posebnu limariju. Fokus ovog automobila je na ono što se nalazi ispod površine – BMW prosto želi da zadrži standardni šarm „minike“, ali u formatu koji će biti bolji prema okolini.

Osnova Mini Electrica je motor od 135 KW (181 konjska snaga), koji od nula do 100 kilometara na sat ubrzava za 7,3 sekunde, a kome je maksimalna brzina 150 kilometara na sat. Daleko je, dakle, od sportskog automobila, ali se izgleda može porediti sa modelom Mini Cooper S.

Naravno, ovaj auto nije namenjen dugačkim putovanjima, pošto se očekuje da će baterija od 32,6 kilovat sati doneti domet od 200 do 230 kilometara. BMW izgleda veruje da je ovo sasvim dovoljno za gradske vožnje, za šta se Mini prvenstveno i kupuje.

Ovaj kapacitet znači da se auto lako puni, pošto stanica od 50kW dopuni bateriju do 80 odsto za 35 minuta. Sa druge strane, domet auta će se verovatno smanjiti onome ko bude vozio sa uključenom klimom.

Osim toga, u automobilu se nalaze svakakvi tech „gedžeti“. Instrument tabla je zamenjena ekranom dijagonale od 5,5 inča, koja pokazuje nivo baterije, ali i druge podatke vezane za bateriju.

Tu je i standardni ekran osetljiv na dodir od 6,5 inča, a tu su i Apple CarPlay, Mini Online, kao i novosti o saobraćaju koje stižu u realnom vremenu. Da ne pominjemo sve moguće mape, pa i one koje pokazuju najbliže stanice za punjenje baterije.

Skuplji modeli donose stvari kao što su pomoć pri parkiranju, zadnju kameru, ali i asistiranu vožnju. Najskuplji, premijum model donosi ekran od 8,8 inča, stanicu za bežično punjenje telefona, parking asistenta, ali i audio sistem marke „Harman Kardon“.

Engadget prenosi da stanovnici Velike Britanije već od danas mogu da kupe Minija, po ceni od 300 funti mesečno za lizing, odnosno za 24.400 funti uz pomoć kredita za kupovinu električnih automobila.

Srednja varzijanta koštaće 26.400 funti, dok će najskuplja varijanta moći da se poseduje za 30.400 funti.

Ne znamo da li će auto uopšte dolaziti u Srbiju, ali verujemo da svi pretpostavljamo isto.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...