Pet najvažnijih poruka koje Makron donosi u Srbiju

107

Francuski predsednik Emanuel Makron u Srbiju donosi pet poruka – može li naša zemlja u Evorpsku uniju pre 2028. godine, ima li plan da pritisne Prištinu da povuče takse, kako da unapredimo ekonomsku saradnju i onu u oblasti bezbednosti, kao i u sferi kulture i mladih, piše Blic.

Emanuel Makron više puta do sada je davao pesimistične izjave kada je reč o ulasku ovog regiona u Evropsku uniju. Nedavno je ponovio da u postojećoj evropskoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju i istakao da ni postojećih 28 članica ne može da se složi.

– I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje pre dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja – naglasio je Makron.

PROŠIRENJE UNIJE

Zato se postavlja pitanje može li predsednik Srbije da otkravi čelični stav francuskog kolege? Da li će iskoristiti to što su odnosi dve države možda i najbolji u poslednjoj deceniji? Hoće li Aleksandar Vučić uspeti da materijalizuje poziciju Srbije kao glavnog saveznika na Balkanu i granicu ulaska u Uniju spusti za nekoliko godina?

Naruku nam ide što je Makron naklonjen Srbiji, a kao što je poznato, trenutno mu ne cvetaju ruže u odnosu sa Prištinom. O situacijama na ivici incidenta u koje je dolazio s Ramušom Haradinajem pre samo nekoliko meseci, brujali su svi domaći mediji, ali i oni u regionu i Evropi. Francuzu smeta i to što Priština gleda na Sjedinjene Države kao na jedinog međunarodnog partnera.

PRIŠTINSKE TAKSE

Makron i Angela Merkel su zbog čvrstog stava Prištine da ne odustane od uvedenih taksa otkazali sastanak lidera regiona koji je trebalo da bude održan 1. jula u Parizu. Nisu smeli sebi da dozvole da i taj susret, poput onog u Berlinu, doživi debakl. Zato će francuski i srpski predsednik, izvesno je, dobar deo razgovora posvetiti mogućnostima povratka dve strane za pregovarački sto. Odlukom da ovoga puta poseti samo Beograd, a izbegne druge zemlje u regionu i Prištinu, Makron je poslao i jasnu poruku šta misli o svim potezima koje su albanski lideri poslednjih meseci povlačili, prenosi Blic.

EKONOMIJA

Tokom Makronove posete, Srbija i Francuska potpisaće 20 sporazuma o međusobnoj saradnji, a najveći broj njih odnosiće se na ekonomsku saradnju dve zemlje. Jedan od uspešnih primera te saradnje je i kompanija „Vansi“ koja je preuzela na sebe modernizaciju Aerodroma „Nikola Tesla“, a francuski predsednik će odmah po sletanju otkriti ploču koja će obeležiti početak tog procesa. Šta će se naći u 20 sporazuma nismo uspeli da saznamo, a kako naš izvor iz vrha vlasti kaže, sva dokumenta trebalo bi da budu definisana u nedelju, dan pred dolazak Makrona.

BEZBEDNOST I KULTURA

Za Francuze posebno je značajna oblast saradnje u oblasti kulture i mladih, a očekuje se potpisivanje zajedničke deklaracije. Srbija ima status pridruženog člana u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, a u okviru kulturne razmene poseban akcenat će biti na promovisanju frankofonije.

I faktor bezbednosti će, pretpostavlja se, biti prisutan na agendi dvojice predsednika. Francuska ambasada u Severnoj Makedoniji objavila je krajem aprila Strategiju Francuske za Zapadni Balkan, donetu na zahtev upravo predsednika Makrona. U njoj se – osim pomenute ekonomije, politike i međususedskih otvorenih pitanja – posebno stavlja akcenat i na bezbednosni aspekt.

– U oblasti bezbednosti biće preduzete mere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja: dalja primena francusko-nemačkih smernica za mobilizaciju zemalja regiona kroz konkretne mere, posebno u pogledu sigurnosti, borbe protiv trgovine ljudima i stvaranja ilegalne zalihe oružja – navodi se u Strategiji.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...