Đukanović: Najbolji put za prevazilaženje podela formiranje pravoslavne crkve Crne Gore

114

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da je najbolji put za prevazilaženje podela među pravoslavnim vernicima formiranje „pravoslavne crkve Crne Gore“.

Ðukanović tvrdi da je „neupitno“ da je postojala autokefalna „Crnogorska pravoslavna crkva“ i da je „neupitno“ pravo aktuelne Crne Gore da, kako je rekao, krene u operaciju obnove takozvane Crnogorske pravoslavne crkve.

On je za Javni servis Crne Gore dodao da su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenom sveštenstvu širom otvorena vrata da budu deo tog rešenja, a ne da, kako je naveo „tradicionalno ostanu deo problema“.

On kaže da je Srpska paravoslavna crkva, kako navodi, važan faktor podeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori.

Komentarišući pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Ðukanović je rekao da ga je dobio nedelju dana nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je pisano u Crnoj Gori.

On smatra da je država u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice na Miholjskoj Prevlaci pokazala „višak tolerancije“ i dodaje da ubuduće neće biti tako.

Pravni sistem će, kako navodi, morati da se poštuje.

„Svako mora da razume da će biti lojalan građanin državi u kojoj živi i radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici mogu biti i u odelima i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama jer to je sudbina prestupnika“, rekao je Ðukanović.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...