Detalji iz depeša Daroka i dalje cure, evo zašto je Tramp istupio iz nulearnog sporazuma sa Iranom

172

Američki predsednik Donald Tramp istupio je iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz „ličnih razloga“, jer je dogovor o tome postigao njegov prethodnik Barak Obama, navodi se u diplomatskoj prepisci bivšeg britanskog ambasadora u Vašingtonu Kima Daroka.

Daroh je ovaj Trampov potez opisao kao „diplomatski vandalizam“, piše britanski dnevnik „Mejl on sandej“.

List navodi da je Darok ovaj dopis napisao nakon što je tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson 2018. godine apelovao na SAD da ostanu u nuklearnom sporazumu.

„Sandej tajms“ piše da je Darok u dopisu ukazao na podele među savetnicima američkog predsednika i da Bela kuća nema „svakodnevnu“ strategiju o tome šta će uslediti nakon povlačenja iz sporazuma.

Novi dopisi Daroka objavljeni su uprkos upozorenju „Skotland jarda“ medijima da ne objavljuju diplomatske prepiske. Mediji su upozoreni da novinari koji budu objavljivali nove detalje o komunikacijama bivšeg ambasadora mogu predstavljati kršenje Zakona o čuvanju državnih tajni.

Prošle sedmice „Sandej tajms“ je objavio Darokovu diplomatsku prepisku sa Forin ofisom u kojoj oštro kritikuje Trampovu administraciju, što je izazvalo niz reagovanja američkog predsjednika. Darok je potom podneo ostavku.

Identifikovano ko stoji iza curenja

Identifikovan je osumnjičeni za to što su poverljivi dokumenti britanskog ambasadora u SAD Kima Deroka dospeli u javnost, objavio je Sandej tajms.

Britanski zvaničnici su pokrenuli istragu kako bi pronašli osobu odgovornu za curenje dokumenata, prenosi Rojters.

Prema pisanju Sandej tajmsa koji se poziva na neimenovane izvore iz vlade, osumnjičeni jei dentifikovan i pretpostavke da bi curenje dokumenata moglo da bude rezultat hakerskog napada neke strane države su isključene.

„Misle da znaju ko je to učinio“, rekao je ovaj neimenovan izvor.

Sada se, kako je dodao, gradi slučaj koji bi mogao da se održi na sudu.

„Bio je to neko ko je imao pristup istorijskim fajlovima. Ušli su i zgrabili gomilu materijala“, rekao je on.

U međuvremenu je direktor antiterorističke policije upozorio medije da ne objavljuju ova dokumenta jer bi to moglo da predstavlja kršenje zakona o državnoj tajni.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...