Prošlo je osamnaest meseci od ubistva Olivera Ivanovića!

Ubica još nije pronađen i izveden pred lice pravde.

105

Prošlo je osamnaest meseci od ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića, a ubica još nije pronađen i izveden pred lice pravde.

Iako su političari na obe strane obećavali da će veoma brzo otkriti imena nalogodavaca i ubica, to se ni posle godinu i po dana nije dogodilo.

„I ovog 16. u mesecu podsećamo istražne organe Prištine i Beograda da moraju da shvate da se ubica Olivera Ivanovića mora pronaći i procesuirati, a od međunarodnih predstavnika na Kosovu zahtevamo da u skladu sa svojim mandatima izvrše pritiske na institucije koje su zadužene da uspostave vladavinu prava i obezbede bezbednost i sigurnost za sve grašane“, saopštila je GI SDP.

U saopšenju se navodi da je protekli mesec prošao u političkim prepucavanjima vlasti u Prištini i Beogradu.

„Priština tvrdi da je izdala međunarodni nalog za hapšenje osumnjičenih lica, dok institucije u Beogradu takodje terete određena lica bez nekih jasnih dokaza i objašnjenja. U Beogradu je takođe održan sastanak bezbednosnih struktura, a u javnosti nema nikakvih detalja sa tog sastanka oko ubistva Olivera Ivanovića“, podsetila je GI SDP.

Prištinski mediji su 1. jula objavili da je sud raspisao međunarodni nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je, kako su preneli, osumnjičen za učešće u ubistvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, potom, da Radoičić „nije cvećka“, ali da nije ni na koji način učestvovao u likvidaciji Ivanovića. To je utvrđeno kroz različite metode provera i praćenja Radoičića, rekao je početkom jula Vučić, piše N1.

Predsednik Srbije je tada dodao i: „Mislimo da imamo ime ubice, izvršioca“. Na istoj konferenciji za medije, Vučić je spomenuo i dva imena – Fljorim Ejupi i Nedžmedin Zekaj.

Specijalni tužilac Kosova SuljHodža, koji je zadužen za istragu, izjavio je nakon toga da ga je pominjanje Ejupija iznenadilo.

„Mi smo, kao tužilastvo saslušali nekoliko svedoka sa severa. Verujte mi da nijedan od njih nije uperio prst na nekog Albanca kao mogućeg izvršioca, bilo da se radi o poznatom kriminalcu ili nekom običnom čoveku. Svi dokazi koje smo uspeli da prikupimo, vode ka tome da se radi o političkom ubistvu, o političkim protivnicima, odnosno političkim subjektima koji su imali međusobnih problema“, naveo je Hodža.

Ejupi je, preneo je njegov advokat, zbog optužbi iz Beograda podneo prijavu nemačkoj policiji protiv predsednika Srbije.Advokat, takođe, tvrdi da Ejupi nije „dugo bio na Kosovu“.

Vučić je, podsetimo, optužio vlasti u Prištini da vode političku istragu o ubistvu Ivanovića sa ciljem da optuže Srbe i vlasti u Beogradu, dok Srbija, kako je rekao, sprovodi ozbiljnu i profesionalnu istragu.

Oliver Ivanović ubijen je sa više hitaca u leđa 16. januara prošle godine ispred kancelarije Inicijative Srbija, demokratija, pravda u severnom delu Kosovske Mitrovice, a nadzorne kamere koje je posedovao, navodno, nisu radile u vreme ubistva. Članovi porodice kažu i da je sumnjiv izostanak snimaka sa drugih kamera iz okoline, koje su mogle poslužiti za identifikaciju počinilaca.

„Gde su ti snimci, jer te kamere kontrolišu Srbi… Dakle, reč je o profesionalnom ubistvu, neko je pripremio ubistvo, neko ga je pratio, skenirao teren, izvršio profesionalnu likvidaciju i izveo ubice sa lica mesta. Gde su snimci tih kamera? Kad dobijemo te snimke, ja očekujem da na tim snimcima vidimo i ko mu je zapalio auto, ko mu je upao u stan s pretnjom da se ne kandiduje s izborima, jer je nemoguće analizirati čin ubistva mimo konteksta ovih pretnji kojima je bio izložen“, rekao je nedavno za N1 Ivanovićev bratanac, Aleksandar.

Pokret slobodnih građana podseća da su vlasti u Srbiji više puta obećavale da će objaviti sve detalje o tom slučaju što se do danas nije dogodilo.

„Vučić je prošle godine obećao da će sve informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objaviti u roku od dve nedelje. Po običaju, Vučić je lagao. Dobili smo samo uveravanja da Milan Radoičić, čovek koji je strah i trepet u Kosovskoj Mitrovici i koji se nalazi na međunarodnoj poternici, „nije cvećka“ ali da nije ubio Olivera Ivanovića. Zašto beži od optužbi ako zna da je nevin? Oliver nije bežao, a mogao je. Tako rade osobe sa integritetom. To je razlika između čoveka i bednika. Očigledno da neko nije mogao da podnese tu razliku“, izjavio je Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...