Makron poručio sa Kalemegdana: Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju (FOTO+VIDEO)

145

BEOGRAD – Predsednik Francuske Emanuel Makron sinoć se kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemengdanu hiljadama građana koji su došli da ga čuju obratio i na – srpskom jeziku i zaslužio gromki aplauz prisutnih.

Makron je na srpskom pozdravio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i zahvalio se građanima koji su došli u velikom broju na Kalemegdan.

Gotovo svaka rečenica na srpskom jeziku bila je propaćena aplauzom oduševljenja građana, od kojih su mu neki dobacili: “Makrone, Srbine”.

Makron se na srpskom zahvalio svom srpskom kolegi na na izvanrednom dočeku.

“Hvala svim što ste došli u ovoliko velikom broju, duboko smo dirnuti”, rekao je Makron.

“Sada je red da vam, u ime svoje zemlje, kažem – Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju i znamo šta vam dugujemo”, poručio je večeras francuski predsednik Emanuel Makron pred impresivnim brojem građana koji su došli da ga čuju, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

“Evo, Francuska je ovde”, rekao je Makron pokazujući rukom na svoje grudi i nastavio:

” Srbija je isto tako u našim srcima. Danas i zauvek”, rekao je šef francuske države na srpskom jeziku.

To obraćanje Makrona, u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pred spomenikom zahvalnosti njegovoj zemlji simbolično je potvrdio ranije izrečene političke poruke o povratku Francuske u Srbiju.

Bilo je izuzetno svečano i emotivno večeras na Kalemegdanu.

Takva atmosfera ponela je i Makrona, koji joj je i sam doprineo, obraćajući se na srpskom jeziku rečima koje su “gađale pravo u srce”.

Posle pripremljenog govora, on je nastavio, nadahnuto i sa puno energije i emocija, da na poukama iz istorije, koje simbolizuje ovaj Spomenik, govori o budućnosti Srbije, i Francuske, ali i o mestu Srbije, uz Francusku i druge evropske nacije, u Evropi, u kojoj dele iste vrednosti na kojima grade trajni mir i budućnost.

On se zahvalio svima – predsedniku Srbije, članovima vlade, Beograđanima, Srbima i Francuzima, koji su se u tako velikom broju okupili, i, pozdravljan burnim apaluzom, rekao:

“Hvala vam, predsedniče, na izvanrednom dočeku i svima što ste došli u tolikom broju, duboko smo dirnuti. Vi pokazujete da poruka ispisana na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na kom piše – Volimo Francuski, kao što je ona volela nas – važi i sto godina kasnije”.

“U ime svoje zemlje vam kažem da i Francuska voli vas, kao što ste vi voleli nju”.

“Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz vremena Velikog rata, šta duguje njenim vojnicima koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Francuska niakd neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, iskušenja, suze majki, jauk očeva , nepresušnu bol preživelioh”, poručio je Makron na srpskom.

Predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron su danas posle podne, u Aleji velikana na Novom groblju, odali počast srpskoj heroini Milunki Savić, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Predsednici su položili cveće na grobno mesto učesnice Balkanskih i Prvog svetskog rata, u prisustvu njenih potomaka.

Milunkini praunuci Mladen i Miloš Stankov, kao i Dragica Nikolić, unuka Milunkinog brata umesto kojeg je otišla u rat, predsedniku Francuske su poklonili grb Republike Srbije, kao simbol saveza i prijateljstva između dve nacije.

Iznad grba urezana je na francuskom jeziku poruka admirala Geprata Milunki Savić dok je ležala u bolnici u Bizerti: “Ozdravi sine, admiral te moli”, dok je ispod grba, takođe na francuskom, izgravirana poruka: “Velikoj Francuskoj zahvalni potomci Milunke Savić”.

Potomci Milunke Savić koji su sačekali dvojicu predsednika rekli su da je ona bila heroina, ali i izrazili zahvalnost francuskom predsedniku i Francuskoj.

Makron im je zahvalio, rekavši da mu je veoma drago što je došao da se pokloni senima Milunke Savić.

“Ja sam dosta čitao o njoj i zbog toga smo želeli da dođemo ovde da odamo počast Milunki Savić”, rekao je Makron.

Francuski predsednik Emanuel Makron zahvalio je na svom tviter nalogu, na ćirlici, srpskom narodu na prijateljstvu i ljubavi prema Francuskoj.

“Na spomeniku, koji je u srcu Beograda napisane su reči: ”Mi volimo Francusku”. To je snaga našeg prijateljstva, isklesana u kamenu. U ime Francuske, došao sam da kažem hvala srpskom narodu”, napisao je Makron na svom Tviteru na ćirilici.

Makron je podsetio i da 18 godina nijedan francuski predsednik nije posetio Srbiju što je previše.

“Ovde sam da razgovaramo o celoj našoj zajedničkoj prošlosti. I da otvorimo novu stranicu između naše dve zemlje”, napisao je Makron u drugom Tvitu na francuskom jeziku.

Inače vest o poseti Makrona objavljena je i na Tviteru Jelisejske palate, kao i govori Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare i kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, na Kalemegdanu.

Izvor Naši u svetu
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...