Neće biti štrajka glađu i blokada: Dogovorena otkupna cena malina

138

Štrajka glađu i blokade hladnjača, koju su do sinoć najavljivali predstavnici Asocijacije malinara Srbije „zbog niske otkupne cene i neuređenog tržišta“, ipak neće biti.

Protest koji je bio zakazan za danas, simbolično u 5 minuta do 12 sati, otkazan je sinoć, posle sastanka održanog u Požegi, na kome su malinarima delimično prihvaćeni zahtevi, piše Blic.

Organizator i medijator sastanka bilo je Ministarstvo poljoprivrede, a za istim stolom su se našli predstavnici Asocijacije malinara Srbije i kompanije sa sedištem u Arilju koja je najveći otkupljivač i izvoznik maline u ovom kraju.

„Otkupljivač je obećao da će sav rod biti plaćen po najvećoj, konačnoj ceni, s obzirom da se na početku berbe kilogram otkupljivao po 100 dinara, a sada je 140. Dobili smo garancije da će otkupna cena u narednoj sedmici minimalno povećati 10-15 dinara za sve sortimente, a dogovoreno je da u ovoj godini neće biti klasiranja maline“, kazao je za „Blic“ Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije.

Nameće se pitanje, s obzriom na to da je iza dogovora stao jedan otkupljivač, šta će biti sa drugim proizvođačima maline kojima je Arilje daleko.

„Apelujemo na sve otkupljivače i hladnjačare da prate šta je dogovoreno uz posredništvo Ministarstva poljoprivrede i da malinu plaćaju kao otkupljivač iz Arilja koji je dao garancije“, napominje Radović.

Zahtevi koji je postavila Asocijacija malinara Srbije poput minimalne cene od 1,45 evra i smena ministra Rasima Ljajića nisu ispunjeni, zbog čega je, kažu, štrajk glađu i blokada hladnjača otkazana samo privremeno.

„Smenu Ljajića tražimo jer ništa nije uradio na uređenju tržišta maline, zbog čega imamo situaciju da se kilogram ovog voća u Arilju, Požegi, Užicu, Ivanjici plaća 140 dinara, na jugu Srbije 150-170, a u Kosjeriću 190 dinara. Ogorčeni smo što se niko iz njegovog ministarstva nije pojavio sinoć na sastanku“, kaže Radović.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...