Danas sunčano i toplije: Vodite računa zbog ovog „crvenog alarma“, evo kada se vraća tropsko leto (TABELA)

435

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i malo toplije. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura od 10 do 16, najviša dnevna od 25 do 30 stepeni Celzijusa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu će biti pretežno sunčano. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura oko 16, najviša dnevna oko 28 stepeni Celzijusa.

Vremenski rolerkoster se nastavlja. Posle smene tropskih temperatura, olujnog nevremena u nekoliko navrata, te maltene jesenjih dana, polako nam se vraća leto, ali stabilno vreme neće potrajati dugo.

rhmz

„Do kraja sedmice nas očekuju prosečne letnje temperature koje će, kako se budemo bližili vikendu, biti i preko 30 stepeni, ali opet će biti nestabilno, uz moguće pljuskove sa grmljavinom. Od sledeće sedmice nam dolazi stabilnije vreme, ali i tropske temperature“, rekao je za “Blic” meteorolog Đorđe Đurić.

Narednih dana temperatura će biti u blagom porastu, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala.

Temperature prijatne, ali opasno visoko UV zračenje

Temperature će biti prijatne letnje, ali se narednih dana treba ozbiljno pripaziti UV zračenja pošto će indeks oscilirati između osmog i devetog podeoka, odnosno biće u kategoriji “vrlo visok”, te se u najtoplijem delu dana ne preporučuje preterano izlaganje sunčevim zracima.

rhmz

Kako dodaje Đurić, “u četvrtak će u prepodnevnim satima u Vojvodini postojati uslovi za pljuskove sa grmljavinom, a poslepodne i uveče oni će biti mogući i u drugim delovima Srbije”.

Red sunca, red oblaka stoji i u najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za petak i subotu, dok bi u nedelju svi mirno mogli da pohrle na omiljene srpske plaže i bazene pošto će sunce konačno jače zasijati, a ne očekuju se nikakve padavine.

Od naredne nedelje, ako ne bude nekih neočekivanih preokreta te prodora nekog nenajavljenog hladnog talasa, leto će se ponovo vratiti unaše krajeve, pa ćemo možda i desetak dana uživati sa temperaturama iznad 30 stepeni. Probleme bi, posebno u većim gradovima, mogle da prave tropske noći tokom kojih se živa u termometru neće spuštati ispod 20. podeoka.

JUN OBORIO MNOGE REKORDE

Jun ove godine bio je najtopliji u Srbiji ikada (u Beogradu smo imali čak 13 tropskih noći sa preko 20 stepeni), ako se gledaju minimalne temperature vazduha, a treći najtopliji prema srednoj dnevnoj temperaturi.

Protekli mesec obeležile su i padavine, a ostaće zapisano da je u Borči (Beograd), 23.6.2019. palo 112,4 litara kiše po metru kvadratnom.

SAVA I DUNAV “ISPARILI”

Pre samo mesec dana imali smo izlivanje mnogih reka, Sava i Dunav su bili iznad granice redovne odbrane od poplava, a sada samo što nisu “isparile”. Vodostaj Save u Beogradu je trenutno ispod 200 centimetara, odnosno čak tri i po metra manje nego sredinom juna.

REKORDI

44,9 stepeni je rekordna temperatura u Srbiji i izmerena je 24.7.2007. u Smederevskoj Palanci.

43,6 stepeni je izmereno 24. jula 2007. i to je najtopliji dan u Beogradu svih vremena.

2018. godina bila je najtoplija godina od kada se vrše meteorološka merenja u Srbiji.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...