Gojaznost kod pasa može biti uzrok brojnih zdravstvenih problema!

Ako ste mislili da je gojaznost problem koji muči samo ljude - prevarili ste se.

342

Baš kao i ljudi, i psi mogu razviti problem gojaznosti, tj. viška telesnih masti, koje mogu prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme.

Dijabetes i degenerativne bolesti zglobova samo su neke od njih.

Kako da znate da je vaš pas gojazan?

Stručnjaci savetuju da se redovno konsultujete sa veterinarom u vezi sa predviđenom i preporučenom masom koju pas treba da dostigne i održava u određenim fazama razvoja.

Takođe, preporučuje se da redovno merite svog ljubimca, kako biste imali uvid u variranje njegove mase, i na vreme primetili rane znake gojaznosti.

važno je da na gojaznost gledate kao na veoma ozbiljan problem koji direktno utiče na životni vek vašeg ljubimca.

Gojazan pas može vremenom razviti probleme sa disanjem i zamarati se pri veoma lakim, svakodnevnim fizičkim aktivnostima.

Srećom, gojaznost se veoma uspešno može lečiti, ali je u ovom procesu potrebno mnogo strpljenja i posvećenosti u održavanju zdravog načina života ljubimca.

Hranjenje odgovarajućom količinom hrane visokog kvaliteta jedan je od prvih preduslova za sprečavanje ili tretiranje problema gojaznosti.

U stanjima gojaznosti, veterinar će vašem psu preporučiti redukovanu, izbalansiranu ishranu.

Nikakve dijete nemojte pokušavati da osmislite i primenite sami, kako svom psu ne biste uskratili sastojke neophodne za pravilan rast i razvoj.

Fizička aktivnost neizostavan je faktor u ovom procesu. Ona ne podrazumeva samo redovnu šetnju, već i priliku za igru, trčanje, skakanje i sve ono što je jednom psu neophodno.

Do povećanja telesne mase pasa ponekad dolazi i usled zdravstvenih problema koji smanjuju pokretljivost i izdržljivost psa, ili utiču na povećanje njegovog apetita.

Ovo je slučaj sa povredama, problemima štitne žlezde, ili povećanim apetitom nakon sterilizacije.

Neki lekovi, posebno steroidi, takođe mogu povećati apetit psa i povećanje njegove težine.

Ako je vaš pas nedavno počeo da piški u stanu…

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...