MUP uputio apel građanima u vezi sa izdavanjem ličnih dokumenata

2.000

Vlada Srbije apeluje na građane koji su zakazali termin za izdavanje ličnih dokumenata putem Portala eUprava u nekoj od uprava policije, da taj termin i iskoriste ili ga na vreme zamene za drugi kako bi svi dobili priliku da lako i brzo dođu do termina za izdavanje dokumenata.

U saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu navodi se da je Uprava za upravne poslove u proteklom periodu primila više žalbi građana da su svi ponuđeni termini na Portalu eUprava koji se odnose na zakazivanje termina za izdavanje ličnih dokumenata zauzeti i da nisu u mogućnosti da zakažu termin u roku od 14 dana.

„Zbog toga je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu omogućila građanima da od 4. marta 2019. godine mogu da zakažu termin za podnošenje zahteva za lična dokumenta, putem Portala eUprave za narednih 60 kalendarskih dana, umesto dotadašnjih 14“, navodi se u apelu vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Analizom zakazanih termina za izdavanje ličnih dokumenata, Uprava za upravne poslove je utvrdila da određeni broj građana, posebno u velikim gradovima u Srbiji, ne koristi svoje zakazane termine a pri tome ih ne otkaže na vreme na istom portalu.

Time onemogućavaju ostale građane da zakažu termine na koje bi došli da podnesu zahtev za izdavanje ličnih dokumenata, ukazuju u Kancelariji za IT.

Dodaju da je samo u prethodnih sedam dana u policijskoj stanici Novi Beograd bilo 371 zakazan termina preko Portala eUprava, a nije iskorišćeno 136.

Nisu svi termini bili iskorišćeni ni u drugim mestima, pa u Novom Sadu od 246 zakazanih, 115 termina nije iskorišćeno, dok je u Kragujevcu bilo zakazano 245 termina, od kojih 20 nije iskorišćeno.

U Pančevu sedam termina koji nisu iskorišćeni od zakazanih 39, dok u Nišu od zakazanih 430 termina 29 nije iskorišćeno.

Iz tog razloga iz Kancelarije za IT apeluju na korisnike da, zbog velikog broja građana koji u ovom periodu menjaju lična dokumenta – ili iskoriste termin koji su zakazali, ili da ga na vreme otkažu ili pomere za drugi, kako bi svi dobili priliku da na lak i brz način bukirajutermin za izdavanje dokumenata.

Inače, uslugu „Zakazivanje termina za podnošenje zahteva za ličnu kartu ili pasoš“, MUP je objavio na Portalu eUprava 2011. godine, a od tada je, preko portala, tu uslugu iskoristilo 1.173.984 građana.

Izvor rts.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...